PAŠIĆEVOJ 33 GODINE ROBIJE: Ubila sina (3) jastukom i bacila ga u vodu da bi mogla da ode kod dečka - Volim Podgoricu

PAŠIĆEVOJ 33 GODINE ROBIJE: Ubila sina (3) jastukom i bacila ga u vodu da bi mogla da ode kod dečka

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu zatvora od 33 godine Kjari Pašić za teško ubistvo trogodišnjeg djeteta. Vrhovni sud odbio je žalbu optužene kao neosnovanu i potvrdio drugostepenu presudu, javlja Index.hr.

Time je presuda presuda postala pravosnažna. Istom presudom obuhvaćena je i maloljetnica koja je bila saučesnik u zločinu, a Kiari je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 24. maja 2017. godine. Maloljetnici je zbog krivičnog djela teškog ubistva izrečena mjera upućivanja u Dom za nezbrinutu djecu do najviše tri godine.

– Njih dvije su osuđene jer su zajedno jastukom ugušile trogodišnje dijete koje se otimalo i plakalo. Starija optužena je majka djeteta. Ubistvo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njene starosti. Majka i maloljetnica su mrtvo tijelo djeteta odnijele do obale mora i majka ga je bacila u more – piše u obrazloženju objavljenom na stranicama Vrhovnog suda.

Hladnokrvno planirala zločin
– Kod izricanja kazne zatvora od 33 godine punoljetnoj optuženoj, Vrhovni sud Republike Hrvatske je, kao posebno otežavajuće okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optužena iskazala hladnokrvno planiranje, upornost i bešćutnost u počinjenju djela. Djelo je motivisano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu kod dječka kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo. Dijete je trpjelo agoniju koja je trajala oko pola sata – piše sud.

Bila je smanjeno uračunljiva
Zbog dubokog poremećaja ličnosti, optužena je u vrijeme događaja bila u stanju smanjene uračunljivosti. Izrečena joj je i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana.

Prema maloljetnici je primijenjeno maloljetničko pravo, a ne opšte kazneno pravo. Kod maloljetnice su izraženi poremećaji u ponašanju. Dosadašnji odgojni uticaji nisu djelovali. Prije je bila smještena u Domu za odgoj i u starateljskim porodicama, odakle je bježala. S obzirom na vrstu krivičnog djela, njegovo počinjenje i teške porodične prilike maloljetnice, zaključeno je da je nužno optuženu izdvojiti iz sredine u kojoj živi i prema njoj primijeniti socijalno pedagoški rad uz pojačane mjere odgoja. To se jedino može sprovoditi u zatvorenim uslovima. Maloljetnici je izrečena i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana.

1 komentar

  1. Oh my goodness! an amazing article dude. Many thanks Nonetheless I’m experiencing trouble with ur rss . Don’t know why Can not sign up for it. Is there anybody finding identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com