PROGONJENI MITROPOLIT: Ko je Onufrije koji će predvoditi veliku subotnju litiju u Podgorici (VIDEO) - Volim Podgoricu

PROGONJENI MITROPOLIT: Ko je Onufrije koji će predvoditi veliku subotnju litiju u Podgorici (VIDEO)

U subotu 29. februara u Podgorici će biti održana velika litija koju će predvoditi mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije. Ova crkva, jedina kanonska u Ukrajini, već duže vremena je meta progona u toj zemlji. Bez obzira na davanje tomosa Pravoslavnoj crkvi u Ukrajini prije godinu dana, vjernici su ostali vjerni sveštenstvu ove Crkve.

Povodom 75. rođendana mitropolita kijevskog Onufrija snimljen je prošle godine dokumentarni film „Naš blaženjejši“.

Ko je mitropolit Onufrije

Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine Onufrije (Berezovski) rođen je u svešteničkoj porodici 5. novembra 1944. godine u selu Koritnom, Vaškovskog rejona Černovicke oblasti Ukrajine.

Zamonašio se u bratstvu Trojice-Sergijeve lavre 1970. godine, da bi dvije godine kasnije dobio čin jeromonaha. . .

Januara 1992. odbio je da potpiše obraćanje nekih arhijereja iz arhijerejskog Sabora UPC patrijarhu Aleksiju Drugom radi davanja autokefalnosti Crkvi u Ukrajini, nakon čega ga je mitropolit Filaret (Denisenko, kasnije anatemisani) prebacio na Ivanovo-frankovsku eparhiju. U aprilu 1992. je vraćen na Černovičku stolicu, a u julu 1994. proizveden je u čin arhiepiskopa i imenovan za stalnog člana Svetog Sinoda UPC. Novembra 2000. godine unaprijeđen je u čin mitropolita. Na zasedanju Svetog Sinoda UPC 24. februara 2014. godine izabran je za Kijevskog mitropolitskog trona.

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije Onufrije poručio je nedavno da su uz narod u Crnoj Gori i da su tamošnja dešavanja posljedica antikanonskih posupaka Vaseljenske patrijaršije u Ukrajini.

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije u pismu patrijarhu srpskom Irineju podsjetio je da su se slične stvari dešavale u nedavnoj prošlosti i u Ukrajini, gdje je stav raskolnika, koji su zapravo manjina, predstavljen kao glas svih vjernika ukrajinskog naroda, a ignorisan glas kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koja ujedinjuje milione vjernika.

On je istakao da su i Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi otimali hramove i usvajali diskriminacione zakone, prenio je Sputnjik.

– Tužna je činjenica da Skupština Crne Gore ignoriše volju ogromne većine vjernika koji se protive ovom zakonu. Poznato je i da crnogorske vlasti ignorišu kanonsku crkvu svoje zemlje i podržavaju raskolnike – navodi se u pismu mitropolita Onufrija objavljenom na ukrajinskom sajtu “Pravoslavni život”.

Mitroplit kijevski i cijele Ukrajine napomenuo je da je njihova crkva protekle godine preživjela događaje poznate cijelom pravoslavnom svijetu, koji su u velikoj mjeri slični onome što sada počinje u Crnoj Gori.

Očigledno je, naveo je on, da na sličan način i po istom scenariju crnogorske državne vlasti, vjerovatno uz spoljni uticaj, pokušavaju da djeluju u vjerskoj oblasti svoje zemlje, miješajući se u crkveni život, podržavajući raskolnike i diskriminišući kanonsku crkvu.

– Danas kompletna Ukrajinska pravoslavna crkva – episkopat, sveštenstvo i svetovnjaci, posebno saosjećaju sa vašom Svetom crkvom i pravoslavnim narodom Crne Gore – naveo je mitropolit Onufrije.

1 komentar

  1. srecan nam bio subotnji biblijski skup u podgorici na Nemenjinoj obali,da dakozemo odnarodjenoj komunistickoj bezboznickoj druzini brojnost i snagu nase ljubavi prema nasoj vjeri koja cini esenciju naseg nacionalnog identiteta.ako zapad dozvoli nacionalizaciju tj. kofiskaciju nasih svetinja u 21 vij
    i pored biblijskih demokratskih protesta sveukupnog vjrujuceg naroda, onda proizilazi da djukanovic sve ovo radi po diktatu jihovom
    .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com