HRAPOVIĆ: Zdravstveni sistem spreman za pojavu virusa, i zabrana okupljanja ako bude trebalo - Volim Podgoricu

HRAPOVIĆ: Zdravstveni sistem spreman za pojavu virusa, i zabrana okupljanja ako bude trebalo

Crnogorski zdravstveni sistem spreman je za pojavu koronavirusa, a u Kliničkom centru CG i bolnicama ima dovoljno mjesta za smještaj eventualno oboljelih, kazao je danas ministar zdravalja Kenan Hrapović, nakon sinoćnje sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

On je rekao i da nema mjesta panici, da će a građani kako je dodao, trebalo bi da budu dodatno oprezni. Na konferenciji za medije je saopšteno i da zaštitnih maski nema u apotekama, ali će ih biti. Poručeno je i da nije predviđen dolazak kineskih radnika u Crnu Goru.

Hrapović je kazao i da se vjerovatnoća da koronavirus dođe u Crnu Goru povećava, uprkos mjerama koje se sprovode. On je naveo da laboratorije Instituta za javno zdravlje posjeduju sve potrebne dijagnostike da nesmetano i samostalno sprovode dijagnostiku novog koronavirusa.

“Zdravstveni sistem je organizovan, funkcionalan i operativan da odgovori na sve. Rizik po zdravlje se smatra umjerenim”, kazao je Hrapović.

On je na konferenciji za novinare potvrdio i da je, pored kasarne u Zoganju u Ulcinju, koja je predviđena da bude karantin za koronavirus, ali da to neće biti jedina lokacija.

Ministar zdravlja je potvrdio pisanje našeg portala da će, kako je rekao, u slučaju potrebe, jedna od mjera biti zabrana javnih okupljanja. On je rekao da se situacija prati iz sata i sat.

ZBOG VIRUSA I ZABRANA LITIJA: Rampa za sva javna okupljanja dok traje opasnost

“Sve mjere moraju biti prilagođene trenutnoj situaciji koju Nacionalno koordinaciono tijelo prati. Na predlog Instituta za javno zdravlje možemo preduzeti odgovarajuće mjere koje su definisane zakonom”, rekao je Krapović i precizirao da bi te mjere, u slučaju “importacije virusa u Crnu Goru” – zatvaranje obrazovnih ustanova, škola, vrtića i fakulteta,  privremeno suspendovanje masovnih sportskih događaja ili njihovo održavanje bez prisustva publike, privremenu zabranu masovnih okupljanja, ograničavanje kretanja unutar države, samoizolacija oboljelih osoba sa blagom kliničkom slikom, reorganizaciju zdravstvenih ustanova u skladu sa potrebama.

“Pratimo situaciju i preduzećemo i ove mjere ukoliko bude bilo potrebe, isključivo radi javnog interesa i radi zaštite zdravlja naših građana”, rekao je Hrapović.

On je rekao i da kompanija CRBS treba da dostavi plan eventualnog  dolaska kineskih radnika u Crnu Goru, a  svaki dolazak mora da bude najavljen.

U tom slučaju radnici prije dolaska u Crnu Goru moraju biti 14 dana u karantinu u Kini, a po dolasku u Crnu Goru biće pod dodatnim nadzorom još 14 dana.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je u Crnoj Gori trenutno oko 80 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog koronavirusa i dodao da je taj broj iz sata u sat promjenljiv.

Mugoša je kazao da je do sada, zbog koronavirusa anketirano više od 2.450 ljudi, koji su došli iz područja pogođenih koronavirusom.

Do sada je, kako je rekao, 848 ljudi stavljeno pod nadzor i praćeno cijelo vrijeme.

Rekao je i da maski trenutno nema u apotekama, ali da će ih biti.

“Trenutno se na tržištu teško nabavljaju, ali se preduzimaju sve mjere da se nabave i prema uvjeravanjima dobavljača maski će biti, kazao je Mugoša i ponovio da maske treba da nose oboljeli, a ne zdravi.

Iz KCCG su poručili da raspolažu sa dovoljnim brojem mjesta na Klinici za infektivne bolesti a predviđeno je i prošrenje kapaciteta po potrebi.

Direktor KCCG Jefto Eraković je kazao da su našli tri dodatne klinike, na koje bi mogle eventualno da budu smještene zaražene osobe.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com