“Mogućnost da umrete od korona virusa je na nivou STATISTIČKE GREŠKE, panika je nepotrebna!” - Volim Podgoricu

“Mogućnost da umrete od korona virusa je na nivou STATISTIČKE GREŠKE, panika je nepotrebna!”

Hrvatski naučnik Igor Štagljar, specijalizovan u području molekularne biohemije, odlučio je jasnim brojkama da smiri paniku u vezi s koronavirusom. Sam pogled na brojke sugeriše koliko su male šanse da obolite od koronavirusa, a još bitno manje da mu podlegnete, prenosi hrvatski RTL.

“Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da postoji 79.300 zaraženih koronavirusom. Od toga velika većina, njih 77.000, u Kini, od čega velika većina u Vuhanu. Vuhan ima 11 miliOna stanovnika. Pretpostavimo da su od gore navedenih 77.000 zaraženih svi u Vuhanu. Dakle, 0,7 odsto stanovnika Vuhana je zaraženo, a 99,3 odsto stanovnika tog grada nema virus. Govorim o gradu odakle je krenula epidemija”, naveo je Štagljar.

Dodao je da je Vuhan bitan jer je žarište koronavirusa, što znači da je najopasnije mjesto na Zemlji kad je riječ o mogućnosti da se ljudi zaraze njime.

‘Nema potrebe za panikom’

Pojašnjava da je upravo tih 0,7 posto ključna stavka jer na nju tek idu postoci smrtnosti.

“Ako imate 85 godina, imate 0,7 posto šanse uopšte pokupite virus, pa, ako ga pokupite, imate još 14,8 posto šanse da umrete od njega, odnosno ukupno imate 0,103 posto šanse da umrete od tog virusa. To znači da je šansa da nećete umrijeti od tog virusa čak 99,897 odsto. Za jednog 45-godišnjaka te dvije šanse pomnožene iznose 0,0028 posto da će ih virus ubiti, a 99,9972 odsto da neće.

FOTO: EPA

Za jednog 35-godišnjaka vjerovatnost da će umrijeti od ovog virusa je 0,0014 posto, a da neće umrijeti je 99,9986 odsto. To je 0,7 odsto da ga uopšte dobijete i 0,2 posto da umrete od njega, ako ste ispod 40 godina starosti”, rekao je Štagljar.

Dodao je i da Kina ima 1,386 milijardi stanovnika te istakao da samo 0,0055 odsto Kineza ima virus.

“Eto koliko je virus zarazan. Poenta cijele priče: da, opasnost postoji, no potpuno je nepotrebno stvarati ovakvu paniku”, zaključio je profesor na Odjeljenju za biohemiju i medicinsku genetiku na Univerzitetu u Torontu.

FOTO: EPA/NICOLA FOSSELLA

Agencije/balkans.aljazeera.net

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com