ZAKON O ZABRANI PUŠENJA: Nadležni zadovoljni, broj pasivnih pušača SMANJEN - Volim Podgoricu

ZAKON O ZABRANI PUŠENJA: Nadležni zadovoljni, broj pasivnih pušača SMANJEN

Nakon pola godine od stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda donosioci odluka ističu da su zadovoljni njegovom primjenom. Inspekcije su, kažu, svakodnevno na terenu i evidentno je došlo do promjene svijesti građana i ugostitelja po tom pitanju. Raduje ih i da je broj pasivnih pušača tim Zakonom značajno smanjen.

“Od 15. avgusta 2019. godine kada je stupio na snagu Zakon zaključno sa posljednjim danom 2019. godine četiri nadležne inspekcije (sanitarna, zdravstvena, tržišna i turistička) obavile su 5.033 inspekcijskih nadzora, utvrđena je 471 nepravilnost, prekršajnih naloga bilo je 350 a vrijednost prekršajnih naloga je blizu 100 hiljada eura”, kazala je pomoćnica ministra zdravlja Slađana Pavlović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Posmatrajući broj nepravilnosti i nadzora, dodaje definitivno je da se Zakon poštuje i izrazila zadovoljstvo tim povodom.

Dr Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG) kazala je da se u oblasti javnog zdravlja rezultati primjene nekih aktivnosti mogu vidjeti tek nakon 10 godina.

“Ovo je veoma kratak period da bismo mogli da utvrdimo da li je došlo do promjene ponašanja, ali je definitivno došlo do promjene svijesti i odnosa prema pasivnim pušačima”, kazala je Ljaljević.

Ona je istakla da je u zemljama koje imaju dugu tradiciju primjene Zakona i rasprostanjenost upotrebe duvana najmanja.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com