DANAS SU BIJELE POKLADE: Ako ispoštujete ovaj OBIČAJ, pratiće vas sreća cijele godine - Volim Podgoricu

DANAS SU BIJELE POKLADE: Ako ispoštujete ovaj OBIČAJ, pratiće vas sreća cijele godine

Poznate su i kao Proštene poklade – Proćke, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede. Smatra se da u period velikog posta treba ući bez grijeha i neraščišćenih računa. Poklade se obilježavaju pred početak svakog velikog posta, pa su tako Bijele poklade – zadnji dan kada se jede mrsna hrana.

Posljednja nedjelja pred Veliki post se zove “bijela nedjelja”, a posljednji dan ove nedjelje su “bijele” ili “sirene” poklade. One se obilježavaju danas, a od sjutra počinje veliki Vaskršnji post.

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez grijeha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito bijeli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

Prema običajima, poklade su praznik koji uvijek za ručak treba da okupi sve članove porodice. Trpeza Bijelih poklada treba da bude ispunjena jelima koja se spremaju od jaja, sira i drugih mliječnih prerađevina.

Stari kažu da se na današnji dan pozivaju i siromašni susjedi i prijatelji jer svi treba da se “omrse” tokom zajedničkog obreda i složno i u veselju uđu u post koji će trajati do Uskrsa.

Poklade su vrijeme kada mlađi članovi porodice treba da “vode glavnu riječ” – na taj dan se zbijaju šale, organizuju se igranke i svi se zabavljaju.

U nekim krajevima Srbije i danas se zadržao običaj maskiranja tokom poklada – mladići i djevojke pod maskama i uz mnogo graje idu od kuće do kuće i zbijaju razne pošalice na opšte veselje ukućana i svih prisutnih.

Nakon toga, domaćin treba da “mačkare” časti – jelom, pićem ili nekom drugom sitnicom.

Bijele poklade su najsvečanije i najrasprotranjenije poklade u toku godine.

Dobile su naziv po Beloj nedjelji, a zovu se još i Velike poklade, Završne poklade, Sirne poklade… Poznate su i kao Proštene poklade – Proćke, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede.

Smatra se da u period velikog posta treba ući bez greha i neraščišćenih računa.

U nekim pravoslavnim krajevima Bijele poklade su vrijeme kada zetovi obavezno moraju da obiđu tasta, taštu, kuma, starojka i traže “proćku” tj. oproštaj da mogu časno da započnu post.

Kada uđu u kuću, oni treba da pozdrave tasta i kažu: “Oprosti, dedo”, a tast da odgovori: “Neka ti je prosto, sinko”.

U seoskim krajevima pokladni dan obavezno se završava velikom vatrom na glavnom trgu oko koje se okupljaju svi, pa uz šalu i dobro raspoloženje, tjeraju strah i zajedno ulaze u novi dan.

Bilo da vjerujete u ove običaje ili su oni za vas samo “bapske priče”, provedite ovaj praznik sa svojom porodicom i ljudima do kojih vam je stalo. Razgovarajte, šalite se i budite veseli. Vidjećete, u životu će vas pratiti samo sreća!

1 komentar

  1. naturally like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com