U SUSRET NAJVEĆEM HRIŠĆANSKOM PRAZNIKU: Evo čega sve vjernici treba da se uzdržavaju - Volim Podgoricu

U SUSRET NAJVEĆEM HRIŠĆANSKOM PRAZNIKU: Evo čega sve vjernici treba da se uzdržavaju

Pravoslavna crkva ističe duhovnu stranu posta i uči da samo tjelesni post, to jest uzdržavanje od izvesnih jela, Bog ne prihvata

Post, uzdržavanje od hrane za izvesno vrijeme, sreće se u različitim oblicima u gotovo svim religijama. Smatra se vrlo važnim i značajnim za duhovni i tjelesni život i zdravlje, „Božjim djelom, jer Bog ne treba hrane“.

Crkva uči da post ima dvije strane: tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od izvjesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dijela. –

Tjelesni post je – piše na sajtu Eparhije sremske SPC – samo neophodno pomoćno sredstvo za uspješnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz tjelesne želje. Pošto tijelo zajedno sa dušom učestvuje u grijehu, treba zajedno s njom da učestvuje u naporima ka ponovnom zadobijanju vrlina. Stvarni duhovni post podrazumijeva uzdržavanje od svake pohotljivosti. Sveti Oci su oduvijek isticali duhovnu stranu posta i pisali da sam tjelesni post Bog ne prihvata. Čak su ga nazivali „demonskim postom“ jer ni demoni ne jedu, a ne teže duhovnom usavršavanju. Time je onaj koji samo tjelesno posti, a ne pristupa duhovnom podvigu, identičan demonima. Duhovna strana posta uvijek uključuje pojačane molitve, i kvalitativno i kvantitativno, i borbu za opšte unapređenje svih hrišćanskih vrlina – kaže se u ovom tekstu.

1 komentar

  1. Very exciting topic, warm regards for advertisment. “Let us never negotiate out of fear. But let us never fear to negotiate.” by John Fitzgerald Kennedy..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com