DANAS JE TODOROVA SUBOTA: Zovu je i Konjski dan, a jedan običaj vezan je za ŽENE - Volim Podgoricu

DANAS JE TODOROVA SUBOTA: Zovu je i Konjski dan, a jedan običaj vezan je za ŽENE

Pravoslavni vjernici ovu subotu obilježavaju kao Teodorovu  subotu, jer je posvećena Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu.

Veruje se da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli. Žene na današnji dan ne peru kosu, u kući se ne pali vatra.

Todorova subota, ponegdje Todorica ili Hroma subota pada prve subote Vaskršnjeg posta. Posvećena je događaju u kome je učestvovao Sveti Todor Tironski.

Priča o Svetom Todoru kaže da kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu poprska žrtvenom krvlju ne bi li tako ponizio hrišćane, Sveti Todor se obratio molbom gradskom episkopu Evdoksiju da ljudima naredi da jedu kuvanu pšenicu.

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Todora, koji je kasnije postao svetac i velikomučenik. Vjeruje se da je Sveti Todor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.

Srbi vjeruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli. Žene na Todorovu subotu ne smiju da peru kosu, u kući se ne smije paliti vatra.

U pojedinim djelovima Srbije vjeruje se da molitvama Tironu možete da se izliječite od padavice. Vjeruje se da se sa ovim praznikom proslavlja dolazak ljepšeg godišnjeg doba, pa se u narodu kaže da je Sveti Todor otišao sa konjima da dovede ljeto.

2 komentara

  1. Usually there are some fascinating time limits in this post however I don’t determine if these center to heart. There’s some validity however I am going to take hold opinion until I take a look at it further. Good article , thanks and now we want extra! Included with FeedBurner as properly

  2. I am curious to find out what blog system you’re utilizing? I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any recommendations?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com