FRANCUSKI PAR NA PUTU OKO SVIJETA POSJETILI CRNU GORU: “Vaša zemlja je MAGIČNA” - Volim Podgoricu

FRANCUSKI PAR NA PUTU OKO SVIJETA POSJETILI CRNU GORU: “Vaša zemlja je MAGIČNA”

Koliko vam je puta palo na pamet da jednostavno ostavite sve i odete na putovanje oko svijeta? I dok je mnogih samo u pitanju naivna maštarija, ima i onih koji svoje grandiozne snove pretvore u realnost. Jedan takav primjer su Fatima i Pier iz Francuske, koji su prodali sve što su imali i krenuli u pravu životnu pustolovinu! Putovanje oko svijeta započeli su prošle godine, a sada su posjetili i Crnu Goru…

“Dolazimo iz grada Salon de Provans, u blizini Marselja. Prošlog januara smo odlučili da prestanemo da gledamo televiziju, odnosno programe o putovanjima, i da sami, svojim očima vidimo svijet. Želimo da otkrijemo svijet i upoznamo ljude. Pejzaže, prirodu, kulturu, istorju, način života”, počinju svoju priču ovi avanturisti.

Njihov plan je da obiđu Evropu, potom Afriku, Aziju, Okeaniju i čitavu Ameriku.

“Počeli smo sa Italijom, Portugalom i Španijom. Tokom ljeta planiramo da obiđemo Island, Norvešku, Švedsku i Finsku. Prethodno smo posjetili Albaniju, Kosovo i Crnu Goru. U potpunosti smo istražili ove tri zemlje. Crna Gora je magična. Jednostvano smo se zaljubili! Prelijepa priroda sa svih strana. Ljudi su toliko divni i ljubazni. U Crnu Goru smo stigli sa Kosova, a prešli smo granicu tokom sniježne oluje. Nevjerovatno”, kaže Pier.

Boravili su Beranama, Mojkovcu, Kolašinu, obišli Đurđevića Taru, Durmitor, Nikšić, Podgoricu i čitavu crnogorsku obalu.

“Jako je teško da izaberemo šta preferiramo ovdje, jer bi imali toiliko toga za reći. Ali, ako bi već morali da biramo reći ćemo Durmitor. Predivni prejzaži i predjeli. Zimi, sa snijegom, kontrast je nestvaran”, oduševljeno priča Pier.

Foto: Printscreen, Instagram/2frenchiesatw

Prodali sve što su imali i krenuli na put

Jako hrabra odluka koju su donijeli jeste da prodaju sve – uključujući kuću, automobile i motore.

“Sortirali smo odjeću, nešto smo prodali, nešto donirali. Onda smo dali otkaze na svojim poslovima. Ja sam bio taksista, a Fatima je radila u prodavnici ukrasa”, pojašnjava Pier.

Nakon toga, kupili su kombi koji su u potpunosti adaptirali. Napravili su kuhinju, ubacili sofu, frižider, police, krevet…

“Znači, to je sada naša kuća! Kuća sa točkovima, jer unutra imamo sve što nam treba. Takođe, imamo električna bicikla, koja se češće koriste u velikim gradovima. Ponekad, kada je veoma hladno iznajmimo apartman, kao što smo to uradili u Nikšiću. Ekologija je veoma bitna za nas. Jedino jedemo lokalne proizvode, o tome vodimo računa. Redukovali smo otpad koji koristimo, na primjer ne koristimo plastične kese”, kaže Pier.

Foto: Printscreen, Instagram/2frenchiesatw

Ova avanutra mnogo košta, potvđuje naš sagovornik, i pojašnjava da im je gorivo najveći trošak.

“Spavanje u kombiju, lokalna hrana, sve ima uticaj na naš novčanik. Ali, idemo dalje”, zaključuje ovaj simpatični dvojac.

(Cdm)

2 komentara

  1. What are you saying, man? I recognize everyones acquired their own thoughts and opinions, but genuinely? Listen, your web site is cool. I like the hard work you put into it, specially with the vids and the pics. But, appear on. Theres gotta be a better way to say this, a way that doesnt make it appear like everybody here is stupid!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com