DRŽAVA ZAKUPILA PROSTOR OD FIRME PREDSJEDNIKOVOG SINA: Blažu iz budžeta 60.000 eura - Volim Podgoricu

DRŽAVA ZAKUPILA PROSTOR OD FIRME PREDSJEDNIKOVOG SINA: Blažu iz budžeta 60.000 eura

Uprava za imovinu potpisala je sa kompanijom „BB solar”, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin šefa države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đikanovića, ugovor o zakupu poslovnih prostorija za potrebe smještaja Komisije za žalbe Uprave za kadrove. Od tog posla Đukanovićeva firma bi u naredne dvije godine trebalo da prihoduje oko 60.000 eura, piše Dan.

Prostorije se zakupljuju na dvije godine, a za to je potpisan okvirni sporazum. U međuvremenu od 30. decembra prošle godine na snazi je ugovor za prvu godinu zakupa po kojem će „BB solar” na svoj račun kod Prve banke, gdje je najveći pojedinačni akcionar Aco Đukanović, stric Blaža Đukanovića, do svakog 10. u mjesecu dobijati 2.429,55 eura, odnosno 29.154,70 eura na godišnjem nivou. Za drugu godinu najma prostora biće potpisan novi ugovor.

Poslovni prostor koji je Uprava iznajmila od Đukanovićeve firme ima 200 kvadrata. U tenderskoj dokumentaciji bilo je jasno precizirano kako kancelarije treba da izgledaju.

– Raspored prostorija u okviru predmetnog poslovnog prostora, funkcionalnu šemu treba da sačinjavaju sledeće prostorije: prijemni prostor sa pultom i predpristupnom zonom, u kojoj bi bili smješteni sekretarica i čekaonica predviđena za kratko zadržavanje klijenata, prostorija u funkciji arhive, sa potrebnim kapacitetom za administrativne plakare, cca pet metara kvadratnih, čajna kuhinja, pozicionirana u blizini prijemne zone, sanitarni čvor u sklopu poslovnog prostora (minimalno dva) – navodi se u tenderu.

Bilo je istaknuto i da prostor mora da bude optimalan za neometano obavljanje poslova 15 zaposlenih službenika.

– Što podrazumijeva organizovanje sledećih prostornih jedinica, odnosno organizacionu šemu: prostorija u funkciji kabineta sekretara, do 40 kvadrata, sa sanitarnim čvorom u neposrednoj blizini, potrebnim pratećim prostorom za administrativne plakare, internet, telefonskim i TV priključkom. Linije kretanja organizovane i zonirane na logičan način u smislu da nema miješanja funkcija i drugih horizontalnih komunikacija i dvije zasebne kancelarije za načelnike sektora, ili jednu veću, od najmanje 15 kvadrata i dvije kancelarije od po najmanje 25 metara kvadranih, funkcionalno odvojene s mogućnošću dijeljenja/pregrađivanja; prostorija u funkciji kancelarije za pomoćnika sekretara, cca 10 kvadrata i sala za sastanke kapaciteta minimum 10 mjesta, površine cca 25 kvadrata – navedeno je u tenderu, gdje je precizirano i da prostor treba da ima ugrađen sistem kontrole pristupa sa video-nadzorom i minimum četiri parking mjesta.

Svaki detalj u tenderu nacrtan
Tender je još sadržao i detalje da poslovni prostor treba da se nalazi na jednom nivou objekta i da ima jasno definisan prilaz.

– Sve prostorije na etaži (osim arhive, čajne kuhinje, mokrih čvorova i sale za sastanke) treba da imaju prirodno osvjetljenje u punoj širini i visini otvora standardnih dimenzija, kao i prirodno provjetravanje. Sve prostorije moraju biti klimatizovane i imati obezbijeđen internet, telefonski priključak, odgovarajuću rasvjetu – navedeno je u tenderu.

Detaljno opisivanje predmeta nabavke često je bio razlog za sumnju da se javnom nabavkom „crta” određeni ponuđač, ali zvanično u Crnoj Gori još nemamo nikog da je odgovarao zbog toga. Tako da zvanično „crtanje” tendera ne postoji, nezvanično, ima sumnji.

dan.co.me

1 komentar

  1. Još jedan dokaz da ovim glavnim familijama treba oduzet svu imovinu i proćerat ih iz Crne Gore, tri generacije minimum. Ono što im je u banke na račun neka im je prosto, samo neka idu više.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com