HOTEL KAO CRTAN ZA EDINA: Vlada omogućila novi biznis sestriću Mila Đukanovića - Volim Podgoricu

HOTEL KAO CRTAN ZA EDINA: Vlada omogućila novi biznis sestriću Mila Đukanovića

Podgoričanin Edin Kolarević, sestrić predsjednika države Mila Đukanovića, u Opštini Kotor može da gradi poslovni objekat za potrebe turističke djelatnosti. To mu je omogućeno na osnovu ranije planske dokumentacije, koju je usvojila Vlada Crne Gore i rješenja koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Prema podacima „Dana”, radi se o parcelama 330 i 329 KO Sutvara, ukupne kvadrature 659 metara kvadratnih, koje je Kolarević kupio nakon što su državni organi na njima omogućili gradnju hotela, odnosno hostela prethodnom vlasniku S.Š.

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, na 116. sjednici održanoj 4. aprila prošle godine usvojila je Nacrt prostorno urbanističkog plana Opštine Kotor s Predlogom programa održavanja javne rasprave. U tom dokumentu data je smjernica da u katastarskoj opštini Sutvara mogu da se grade objekti za stanovanje, što je bilo omogućeno i prethodnom planskom dokumentacijom.

Oko dva mjeseca prije nego što je Vlada usvojila nacrt planskog dokumenta, Direktorat glavnog državnog arhitekte – Ministarstva održivog razvoja i turizma donio je 5. februara 2019. godine rješenje kojim se S.Š. odobrava gradnja hostela.

– Smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekta u okviru DUP-a Radanovići utvrđeno je da pri izgradnji objekta treba voditi računa da se oblikovanje objekta prilagodi karakteru ambijenta. Osnovni princip oblikovanja kod izgradnje novih poslovnih objekata je prilagođavanje postojećoj fizičkoj strukturi bloka i zadržavanje formirane parcelizacije i regulacije zgrada – piše, između ostalog, u rješenju glavnog državnog arhitekte dr Dušana Vuksanovića, u koje je „Dan” imao uvid. Nedugo nakon što je Ministarstvo odobrilo gradnju, Kolarević je kupio parcele na kojima je ucrtana gradnja turističkog objekta. To se može vidjeti u podacima Uprave za nekretnine, gdje je kao datum promjene, odnosno upisa novog vlasnika, naveden 15. maj 2019. godine.

Edin Kolarević je u Crnoj Gori povezan sa nekoliko poslova. Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – Lupa objavila je u aprilu prošle godine da je 7. novembra 2018. godine Kolarević postao vlasnik ekskluzivnog turističkog kompleksa „Dobrota Palazzi” kod Kotora. Turistički kompleks vrijedan više od 20 miliona eura Kolarević je kupio za svega 45.000 eura.

Nesvakidašnji ugovor zaključen je kod kotorske notarke Irene Kovačević. Radi se o Ugovoru o prenosu 100 odsto udjela u privrednom društvu Serzman Incorporated” iz Kotora, koje stoji iza vrijednog turističkog kompleksa. Prenos vlasništva nad pomenutom kompanijom izvršen je sa Slavka Vujovića na Kolarevića. Podaci Uprave za nekretnine pokazuju da je u vrijeme potpisivanja pomenutog ugovora kompanija „Serzman Incorporated” posjedovala milionski vrijednu nepokretnu imovinu kod Kotora.

U Pravilniku o indikatorima za prepoznavanje sumnjivih transakcija i klijenata Ministarstva finansija Crne Gore, na strani 18 piše da se sumnjivom transakcijom smatra ukoliko  „stranka proda nepokretnost u relativno kratkom roku, iako je pri samoj prodaji sasvim vidljivo da će za stranku ovo biti poslovni gubitak”.

Ugovorom o prenosu 100 odsto udjela kompanije „Serzman Incorporated” Vujović je za 45.000 eura prodao firmu, koja je posjedovala milionski vrijednu nepokretnu imovinu, što je evidentan poslovni gubitak.

Tu transakciju notarka je morala da prijavi kao sumnjivu tadašnjoj Upravi za sprečavanje pranja novca, ili eventualno nekom drugom nadležnom organu, ali to nije uradila.

Tri ugašene i dvije aktivne kompanije
Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Edin Kolarević vodi se kao vlasnik nekoliko kompanija. Osim „Serzman Incorporated”, Kolarević se preko te firme vodi i kao vlasnik kompanije „Dp hotel facility”, koja je registrovana za djelatnost – hoteli i sličan smještaj. Radi se o firmi koja je prijavila ukupan kapital oko 4,8 miliona eura. Kolarević u „Dp hotel facility” pokriva i funkciju izvršnog direktora. U registru CRPS može se naći i nekoliko ugašenih, odnosno likvidiranih Kolarevićevih kompanija – „Aqua Montenegro”, „Sublime logistics” i „Sublime developments”.

 

dan.co.me

1 komentar

  1. Ako ikad panu s vlasti, proćerat ih iz Crne Gore, tri generacije minimum, i oduzet im svu imovinu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com