KAKO JE CRNOGORSKIM STUDENTIMA U ITALIJI: “Svaki put kad izlazimo iz doma, ispunjavamo formular” (FOTO) - Volim Podgoricu

KAKO JE CRNOGORSKIM STUDENTIMA U ITALIJI: “Svaki put kad izlazimo iz doma, ispunjavamo formular” (FOTO)

Crnogorskih studenata u inostranstvu, prema zvaničnim podacima ima oko 1.400, a najveći broj njih je u Italiji koja je od juče u totalnoj blokadi zbog korona virusa. Neki od studenata uspjeli su da se poslednjim letovima ili brodskim linijama vrate u Crnu Goru, dok oni koji su ostali dijele sudbinu 60 miliona Italijana – napolje se može isključivo kod doktora ili na posao.

Darija Benić, studentkinja druge godine Univerziteta Aldo Moro, jedna je od 40 crnogorskih studenata koji se nalaze u italijanskom gradu Bariju. Regija Pulja u sklopu koje se nalazi ovaj grad trenutno bilježi 50 zaraženih pacijenata.

Ulice Barija, kao i drugih italijanskih gradova su puste.

Bari danas

Darija za portal Volim Podgoricu priča kako se naši studenti, koji su ostali u Italiji, snalaze u, bez pretjerivanja, dramtičnoj situaciji u ovoj državi.
Potvrdila nam je i da je nekolicina crnogorskih studenata, uprkos mjerama zabrane putovanja, probalo da se vrati iz Italije feribotom, ali su bili spriječeni.
“Adria Ferries – agencija iz Albanije obavijestila je juče studente da se nažalost neće moći vratiti za Crnu Goru. Prevoz putnika je zabranjen dok se prevoz tereta i dalje odvija. Par crnogorskih studenata koji su se prije nekoliko dana vratili u Crnu Goru preko Albanije zaustavljeni su na granici gdje im je izmjerena temperature kao i uzeti brojevi telefona. Naravno, savjetovano im je da se po pravilu jave zdravstvenim ustanovama u mjestima gdje žive”, priča Darija.
Kao glavni uzrok širenja virusa u Italiji ona vidi neodgovornost ljudi koji su bježeći sa sjevera na jug uspjeli da prenesu virus na one sa slabijim imunitetom. Sa druge strane, tu su i studenti koji su išli u posjetu Milanu iako su znali kakva je situacija i koja pravila važe.
Javna okupljanja i predavanja na fakultetu takođe su zabranjena.

Ulice barija su puste

“Uskoro će se početi sa online lekcijama pa će se i ispiti najvjerovatnije polagati preko kompjutera”, kaže Darija.
Ona boravi u studentskom domu u Bariju, a od stupanja na snagu najnovijih mjera zabrane kretanja, studenti su primorani na najstrožu disciplinu.
“Možemo do 6 sati popodne da se krećemo, poslije se sve zatvara. Podjeljeni su nam obrasci u kojima svaki put kada želimo negdje da izađemo moramo da navedemo lične podatke kao i razlog našeg izlaska u slučaju da nas zaustavi policija. Redovi ispred prodavnica i apoteka su normalan prizor”, priča Darija i dodaje da je pozitivno iznenadjena kako se vlada Italije ophodi prema poslodavcima u aktuelnom trenutku. O tome govori i informacija da su vlasnici oslobođeni plaćanja taksi usljed gubitka profita uzrokovanog nastalom situacijom.
Što se tiče unutrašnjeg saobraćaja vozovi kasne i po nekoliko sati zbog kontrole putnika. Studentkinja otkriva da te kontrole i nisu toliko rigorozne prvenstveno jer je nemoguće prekontrolisati zdavstveno stanje svih ljudi. Željeznički prevoz Italije se odlučio čak i na povećanje cijene karata ne bi li smanjili broj putnika.

Lazar Maksimović

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com