ISPRAZNILI SE DOMOVI ZDRAVLJA: Ko ima OVE simptome, odmah TELEFON U RUKE (INFO) - Volim Podgoricu

ISPRAZNILI SE DOMOVI ZDRAVLJA: Ko ima OVE simptome, odmah TELEFON U RUKE (INFO)

Telefonska komunikacija sa zdravstvenom službom je imperativ u borbi protiv Korona virusa, a iako nema mjesta uznemirenosti, svi građani treba da budu odgovorni kako bi se spriječila pojava i širenje infekcije, saopštio direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, poručujući da je ta zdravstvena ustanova potpuno spremna kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija.

„Građani Glavnog grada slušaju i primjenjuju preporuke zdravstvenih službi. U posljednjih četiri dana dolazak pacijenata u Dom zdravlja se umanjio za 60 odsto. U skladu sa preporukama se obilato koriste elektronski servisi za dobijanje uputa, zakazivanje pregleda, kontrolisanje laboratorijskih analiza“, pojasnio je Kavarić.

Brojevi telefona Doma zdravlja Podgorica na koje se mogu dobiti informacije u vezi procedura vezanih za Korona virus su 19816, 020 481 900, 067 709 606, 067 709 607, 067 306 242, 067 066 342.

Foto: PR Centar Foto: PR Centar

„Na ove brojeve će se javiti profesionalci, zdravstveni radnici, ljekari koji će dati detaljna uputstva i objašnjenja o tome gdje se ide, kako se ide, kome se javlja i na koji način se ostvaruju prava kada je u pitanju sumnja na infekciju Korona virusom“, rekao je Kavarić.

Telefonska komunikacija sa zdravstvenom službom je, kako smatra, imperativ u borbi protiv Korona virusa.

„To se posebno odnosi na osobe koje su boravile na pogođenim područjima, ili koje su, eventualno, imale kontakt sa oboljelim osobama. Svaki odlazak ljekaru sa simptomima respiratorne infekcije nosi rizik za sve osobe iz okruženja, posebno starije osobe i hronične bolesnike. Zato preporučujemo sugrađanima da se prvo jave ljekarima na navedene brojeve“, istakao je Kavarić.

Svi građani, kako je rekao, treba da prate uputstva i sajtove referentnih zdravstvenih institucija, a sto su Ministartsvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

„Nema mjesta uznemirenosti, ali nema mjesta ni šalama na račun aktuelne situacije. Treba samo da budemo odgovorni prema sebi i da damo svoj značajan doprinos da ne dođe do pojave i širenja infekcije Korona virusom“, rekao je Kavarić.

On je pojasnio da su preporuke da se duže i češće peru ruke, koriste sredstva sa dezinfekciju, ograniče aktivnosti van kuće, da se isprati zdravstveno stanje, ukoliko se pojave neki od simptoma kao što su suvi kašalj, temperatura i malaksalost „i da se kontaktira neki od navedenih brojeva telefona Doma zdravlja“.

„Ruke treba da se što češće peru vodom i sapunom minimum 30-ak sekundi. Ruke se obavezno moraju oprati nakon izduvavanja nosa, kijanja, kašljanja, prije i nakon njege oboljele osobe, prije, tokom i nakon pripremanja hrane, prije jela, prije i nakon tretiranja rane i posjekotine, nakon upotrebe toaleta, nakon odlaganja kućnog otpada“, naveo je Kavarić.

Kad se kija ili kašlje, nos i usta, kako je objasnio, treba da se prekriju laktom ili maramicom, a ne dlanom.

„Maramicu odbacujemo u kantu za otpatke. Na taj način ćemo onemogućiti da virus dospije u vazduh i na naše dlanove. U socijalnim kontaktima treba da bude najmanje metar do dva rastojanja prilikom komunikacije. Treba da izbjegavamo naše običaje grljenja, ljubljenja i rukovanja. Ukoliko svi pojedinačno budemo odgovorni mnogo ćemo učiniti za sprečavanje širenja infekcije“, kazao je Kavarić.

 

PR centar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com