OTKAZANO EVROPSKO PRVENSTVO U FUDBALU: UEFA donijela odluku da se takmičenje pomjeri za OVU godinu - Volim Podgoricu

OTKAZANO EVROPSKO PRVENSTVO U FUDBALU: UEFA donijela odluku da se takmičenje pomjeri za OVU godinu

Evropska kuća fudbala (UEFA) zakazala je za 13 časova videokonferenciju sa 55 predstavnika nacionalnih saveza kako bi riješila pitanje prekinute sezone zbog koronavirusa.

Svjetski mediji javljaju da je UEFA, u dogovoru s nacionalnim savezima, a zbog pandemije koronavirusa, odlučila da EVRO koji je trebao da se održi ovog ljeta, odloži za iduće.

Umjesto da se odigra od 12. juna do 12. jula 2020, EVRO će se igrati od 11. juna do 11. jula 2021.

Iako je bilo raznih predloga, tri glavna su se iskristalisala. Prvi je da se sezona završi sa pozicijama koje klubovi zauzimaju u trenutku prekida nacionalnog prvenstva. Drugi, da se sezona nastavi kad god se završi pandemija koronavirusa, makar se to poklopilo i s početkom naredne sezone. Treći, trenutno i najnerealniji je da se ova sezona potpuno otpiše, kao da se nije ni dogodila.

Kada su u pitanju Liga šampiona i Liga Evrope, predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin zastupa stav da bi nokaut-faza od četvrtfinala mogla da se igra na jednu utakmicu, ili na neutralnom terenu ili da se žrijebom odluči ko je domaćin.

UEFA ima još jedan predlog, da se Liga šampiona od četvrtfinala održi u Istanbulu, a Liga Evrope u Gdanjsku, gradovima domaćinima finala ovih takmičenja.

Kada je u pitanju Evropsko prvenstvo 2020, velika većina je za otkazivanje, ili bar pomjeranje, a UEFA zato insistira na podjeli troškova. To se, naravno, nikome ne sviđa pošto se troškovi odlaganja kreću između 200 i 300 miliona evra. Troškove bi, sem učesnika prvenstva, dijelilo i 12 reprezentacija koje igraju u baražu. Stoga, mnogi savezi insistiraju da se EVRO održi u nekom drugom terminu, ili krajem ove godine ili 2021. godine.

Naravno, jasno je da je potpuno nemoguće donijeti odluku koja će zadovoljiti sve strane.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com