KINESKI I FRANCUSKI LJEKARI: Lijek protiv malarije i antibiotik liječe koronu za 6 dana?! - Volim Podgoricu

KINESKI I FRANCUSKI LJEKARI: Lijek protiv malarije i antibiotik liječe koronu za 6 dana?!

Kineski i francuski ljekari tvrde da je kombinacija hidroksihlorohina i azitromicina efikasna, Donald Tramp odlučio da time liječi Amerikance

Vijest svjetskih stručnjaka da kombinacija lijekova hidroksihlorohina, kojim se liječe oboljeli od malarije, i antibiotika azitromicina, indikovanog za infekcije disajnih puteva, mekih tkiva i drugo, može u 100 odsto slučajeva da izliječi inficirane koronavirusom odjeknula je kao bomba na celoj planeti.

Čak toliko da je predsjednik Amerike Donald Tramp odlučio da praktično odmah stavi na raspolaganje pacijentima prvi pomenuti lijek, koji je, kako je objavljeno, efikasan u 70 odsto slučajeva, a „koji je pokazao prve, veoma obećavajuće rezultate“.

Tramp je naveo da je odlučio tako kako bi se postigao preokret u nastojanjima da se suzbije epidemija koronavirusa. Od kovida-19 dosad je u SAD oboljelo više od 11.000 ljudi, a više od 150 je umrlo.

Ugledni srpski profesor dr Miodrag Stojković, genetičar koji trenutno radi na Harvardu, objavio na svom Tviter nalogu:

– Posle kineskih, i naučnici iz Francuske tvrde da lijek protiv malarije hydroxychloroquine (hidroksihlorohin) kod 70 odsto pacijenata oboljelih od kovida-19 dovodi do izliječenja – posle šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azithromycinom (azitromicin) uspješnost je 100 odsto“, napisao je Stojković.

Dva grama mogu da ubiju: Oprezno s doziranjem!

Foto profimedija

Za lijek hidroksihlorohvin, koji je Tramp proglasio moćnim u liječenju koronavirusa, stižu upozorenja iz Kine da u duplo većoj dozi od preporučene može da ubije čovjeka, objavio je Blumberg. Iako je u Kini tokom februara bilo objavljeno u kliničkoj studiji da je lijek pokazao dobre rezultate u liječenju covid -19, posle nekoliko dana iz iste države stiglo je upozorenje ljekarima na smrtonosne neželjene efekte hidroksihlorokvina.

Prema pisanja „Blumberga”, do objavljivanja takvih zabrinjavajućih informacija došlo je nakon što su lokalni kineski mediji objavili da je studija za virusologiju Instituta Vuhan utvrdila da lijek može ubiti odraslu osobu ukoliko dobije duplo veću dozu od preporučene, koja je jedan gram.

Ugledni francuski i svjetski infektolog sa univerziteta u Marselju, prof. Didje Raul istakao je da su njegova ispitivanja pokazala da se lijek hlorohin pokazao djelotvoran u liječenju korone. On je naveo da je kliničko ispitivanje lijeka „plakvenil“, čiji je glavni sastojak hlorohin, pokazalo da su od 24 bolesnika od koronavirusa koji su šest dana uzimali taj lijek njih 18 bili sasvim izliječeni. Francuski ministar zdravlja Olivje Veran je istovremeno saopštio da je Francuska odobrila „opsežna klinička ispitivanja lijeka sa ciljem da se dođe do potpuno pouzdanih saznanja i političke odluke vlasti da taj lijek odobre za liječenje bolesti“.

Temeljno ispitivanje

foto ilustracija

Prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpski infektolog i glavni koordinator za sprovođenje mjera u borbi protiv koronavirusa u Nišu, kaže za Kurir da naši infektolozi i stručnjaci prate sve objave svetskih kolega, te da im i ove kineskih i francuskih kolege nisu nepoznate.

– Ipak, u Srbiji još nema zvaničnih preporuka za primjenu bilo kojih kombinacija lijekova. Prvo su kineski naučnici jednoj grupi oboljelih dali lijek „tamiflu“, koji se koristi za liječenje virusnih infekcija kao što je grip, drugoj grupi interferon, a trećoj lijekove koji se daju inficiranim HIV. Čitao sam sve dosadašnje preporuke stranih kolega – kaže on za Kurir i dodaje da bi „bio najsrećniji na zemaljskoj kugli da se nađe tačna kombinacija lijekova koja bi u potpunosti liječila inficirane koronom“.

Sa druge strane, planetarnom ushićenju da je kombinacija antimalarika i antibiotika efikasna u liječenju kovida-19 ručnu je povukla američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), ključna ustanova koja na tom kontinentnu odobrava korišćenje lijekova i daje preporuke, saopštivši da će stručnjaci FDA temeljno ispitati hidroksihlorohin i dati svoj sud.

Antibiotik azitromicin, kako se navodi u uputstvu o korišćenju, upotrebljava se za liječenje upala grla, krajnika, sinusa, srednjeg uha, akutnog pogoršanja hroničnog bronhitisa, upale pluća, dakle brojnih respiratornih tegoba.

Isti lijek se koristi i kada su u pitanu infekcije kože i mekih tkiva, a i za liječenje polno prenosivih bolesti.

FOTO PRINTSCREEN

Kurir.rs / Radmila Briza / Foto:AP / Claudio Furlan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com