OD DANAS PRIJAVE ZA ODLAGANJE RATA NA 90 DANA: Građani će platiti kamatu, rapoređenu na preostale rate - Volim Podgoricu

OD DANAS PRIJAVE ZA ODLAGANJE RATA NA 90 DANA: Građani će platiti kamatu, rapoređenu na preostale rate

Crnogorski građani od danas mogu da se prijave svojim bankama za odlaganje plaćanja rata na 90 dana, a riješene su i dileme za ovu mjeru.

Naime, oni koji žele da odlože plaćanje rata, ipak će platiti kamatu koja će teći u tom periodu.

Ta kamata će biti raspoređena na preostali broj rata, a rok otplate će biti prodžen za vrijeme koliko je trajao moratorijum.

Uvećanje rate zavisiće od iznosa kredita, perioda otplate i roka u kojem je odgođeno plaćanje rata koje čine i ugovorene kamate.

Građani ne moraju zamrznuti plaćanje rata na tri mjeseca, već to mogu učiniti na mjesec ili dva, a ne moraju to učiniti odmah, već svakog momenta do kraja trajanja moratorijuma, mogu zamrzuti plačanje preostalih rata, ali samo dok traje moratorijum.

Banke bi trebalo da obavjeste klijente o tome kako se mogu prijaviti za moratorijum, kao i da sve informacije postave na svojim sajtovima.

Centralna banka je dala i nekoliko primjera:

Za gotovinski kredit od 5.000 eura koji je u trećoj godini otplate, a koji se otplaćuje osam godina i gdje je nominalna godišnja fiksna kamata 6,49 odsto, mjesečna rata sada je 66,91 euro, a ako klijent odluči da stopira otplatu nakon što nastavi plaćanje, mjesečna rata će mu biti 68 eura. To znači da će 1,09 eura plaćati više nakon isteka moratorijuma.

Primjer kredita
Foto: CBCG

Za drugi primjer CBCG je navela stambeni kredit od 40.000 eura koji je u trećoj godini otplate i koji je odobren na 20 godina, po fiksnoj godišnjoj nominalnoj kamati od četiri odsto. Rata za taj kredit je sada 242,39 eura, a nakon moratorijuma klijent će plaćati 2,44 eura više, odnosno 244,83 eura.

Primjer kreditaFoto: CBCG

Penzioner koji je u drugoj godini otplate kredita od 2.000 eura koji je uzeo na tri godine uz fiksnu nominalnu kamatnu stopu od 6,9 odsto sada plaća ratu od 61,66 eura, a ako stopira otplatu kasnije će plaćati 62,73 eura, odnosno 1,07 eura više.

Primjer kredita
Foto: CBCG

CBCG je navela da se mogućnost stopiranja kredita odnosi na sve kredite, kreditne kartice i minuse po tekućem računu.

Ponovili su da se neće raditi aneksi ugovora o kreditu da klijenti zbog aktuelne situacije sa koronavirusom ne bi dolazili u banku, već će im banke dostaviti novi plan otplate.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com