POZNATO DA LI TOPLO VRIJEME UBIJA KORONU: Upozorenje naučnika o širenju virusa - Volim Podgoricu

POZNATO DA LI TOPLO VRIJEME UBIJA KORONU: Upozorenje naučnika o širenju virusa

Čini se da zajednice koje žive u toplijim mjestima imaju komparativnu prednost u usporavanju prenošenja koronavirusnih infekcija, pokazala je rana analiza naučnika sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Istraživači su otkrili da se većina prenosa koronavirusa dogodila u regionima sa niskim temperaturama, između 3 i 17 stepeni Celzijusa, prenosi Njujork tajms.

Dok su zemlje sa ekvatorijalnom klimom i one na južnoj hemisferi, gdje je trenutno sredina ljeta, prijavile slučajeve koronavirusa, regioni sa prosječnom temperaturom iznad 18 stepeni predstavljaju manje od 6 procenata globalnih slučajeva do sada.

„Gdje god su temperature bile hladnije, broj slučajeva je počeo brzo da se povećava“, rekao je Kasim Bukari, sa M.I.T. ko je koautor studije. „To vidite u Evropi iako je zdravstvena zaštita među najboljim na svijetu.“

Temperaturna zavisnost je takođe jasna u Sjedinjenim Državama, rekao je dr Bukari. Južne države, poput Arizone, Floride i Teksasa, primijetile su sporiji rast epidemije u poređenju sa državama poput Vašingtona, Njujorka i Kolorada.

Sezonski obrazac sličan je onome što su epidemiolozi primijetili kod drugih virusa. Dr Debora Birk, globalni koordinator za borbu protiv AIDS u Sjedinjenim Državama, a takođe i član radne grupe za koronavirus Trampove administracije, rekla je tokom nedavnog brifinga da grip na Sjevernoj hemisferi uglavnom slijedi trend od novembra do aprila.

Četiri vrste koronavirusa koje svake godine izazivaju prehladu takođe nestaju kad dođe toplije vrijeme.

Dr Birk je takođe primijetila da je obrazac sličan epidemiji SARS-a 2003. godine. Ali je naglasila da je zbog toga što je epidemija virusa u Kini i Južnoj Koreji počela kasnije, bilo teško odrediti da li će novi koronavirus dobiti isti tok.

Najmanje dvije druge studije donijele su slične zaključke za koronavirus. Jedna analiza istraživača u Španiji i Finskoj otkrila je da se čini da je virus pronašao utočište u suvim uslovima i temperaturama između minus 2 i 10 stepeni.

Druga grupa je otkrila da su prije nego što je kineska vlada započela sa uvođenjem agresivnih mjera zaštite, gradovi sa višom temperaturom i vlažnijim sredinama prijavili sporiju brzinu prenošenja infekcije.

Dr Bukari je međutim priznao da su faktori poput ograničenja putovanja, mjera socijalnog distanciranja, varijacije u dostupnosti testova i bolničkih opterećenja mogli uticati na broj slučajeva u različitim zemljama.

“Više temperature mogu ovaj virus učiniti manje efikasnim, ali manje efikasan prenos ne znači da nema prenosa.“

Toplije vrijeme može otežati opstanak koronavirusa u vazduhu ili na površinama duži vremenski period, ali mogao bi biti zarazan satima, ako ne i danima, rekao je dr Bukari.

Proći će još četiri do šest nedelja pre nego što će zdravstveni zvaničnici imati jasniju sliku o tome kako vremenski obrasci oblikuju putanju koronavirusa, rekao je Džarbas Barbosa, pomoćnik direktora regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije fokusirane na Ameriku.
Činjenica da se koronavirus širi u južnim djelovima planete pokazuje da je ovaj virus otporniji na toplije vrijeme od gripa i drugih respiratornih virusa koji su se širili preko granica u prošlosti. Zbog toga SZO zvaničnici i dalje pozivaju zemlje da hitno i agresivno djeluju kako bi pokušale da zadrže virus, dok je broj slučajeva relativno nizak, a bliski kontakti lako mogu da se pronađu i postanu karantinski.

U tekstu se zaključuje da, pošto je  još mnogo toga nepoznato, niko ne može predvidjeti da li će se virus vratiti sa ovom žestinom na jesen.

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com