GRAĐANI TUZI: Zarazili smo se na SAUČEŠĆU - Volim Podgoricu

GRAĐANI TUZI: Zarazili smo se na SAUČEŠĆU

Dvije porodice iz Tuzi kod kojih su registrovani oboljeli od virusa korona vjeruju da su zaraženi na sahrani koja je organizovana prije mjera zabrane te vrste javnih okupljanja. Tuzi su juče, nakon što je Institut za javno zdravlje registrovao 15 oboljelih i dramatično širenje virusa korona, bile potpuno zatvorene i izolavane, a policija je kontrolisale ulaze u tu opštinu. Jedan od zaraženih mještana Malesije Daci Camaj kazo je za Dan da su prvo njegovom bratu registrovali virus prije pet dana, nakon čega su zaraženi i on i njegova supruga.

“Dvije grupe epidemiologa su juče uzimale briseve u Malesiji. Bris je uzet i našoj djeci i drugom bratu, majci i snahi. Testirano je moje četvoro djece i rezultate očekujemo danas. Ekipe epidemiologa idu redom i pokušavaju da spriječe širenje virusa. Kada je riječ o simptomima, umoran sam i iscrpljen, ne mogu ni da pričam, a nemam temperaturu i ne kašljem. Nijesmo nigdje bili vani, tako da bog zna ko nam je prenio virus”, ističe Camaj.

Jedan od članova porodice iz Tuzi, čije je ime poznato redakciji, a čiji su članovi zaraženi kaže da im sad samo predstoji da se nasipima hrabrosti brane od poplave straha nakon što je potvrđeno da neki članovi porodice imaju virus korona.

On ističe da su mjere koje propisuju zdravstvene vlasti dobre, ali da ih očigledno ne pošutuju svi.

Smatra da nije nulti pacijent jer nije nigdje putovao da bi donio virus i vjeruje da je zaražen dok je prisustvovao jednom saučešću, organizovanom prije nego je strogo zabranjena takva vrsta okupljanja.

“Jedan od naših rođaka je u bolnici. Kod nas je otkriven virus, čekamo analize za djecu. Nadam se da ona neće biti pozitivna i najviše zbog toga strepim. Niko nije vjerovao da je ovoliko infektivan i težak virus. Ljudi ovu infekciju nijesu ozbiljno shvatili i nijesu se pridržavali mjera. Zbog toga se sve ovo i dešava. Mi u porodici uzimamo vitamine, zdravo se hranimo, smatrao sam da imamo jak imunitet, ali opet smo zakačili virus. Savjetujem građanima da vode računa o zdravlju, da se ne igraju i čim osjete prve simptome, kao što je, recimo umor, treba da se jave ljekaru. Tako virus počinje. Mislimo da smo umorni od posla, a zapravo je u pitanju virus. Ekipe epidemiologa su po Malesiji i svima se uzima bris. Bolje da se svi iskontrolišu, nego da sve ovo uzme maha”, kaže on.

Epidemiolozi su juče bili i kod Zorana Milića u Pothumu.

“Bio sam na saučešću kod porodice koja ima 13 članova zaraženih koronom i sada sve nas obilaze i rade briseve. To se tako preporučuje i slažem se potpuno. Ja se dobro osjećam i mislim da će mi nalaz biti negativan. Danas su samo od mene uzeli uzorak, ne i od ukućana i rečeno mi je da ne izlazim iz kuće. Niko nikog nije htio da zarazi virusom. Jednostavno, desi se, ali svi moramo biti oprezni. Zbog toga apelujem na građane da poštuju sve preporuke i da ne izlaze iz kuće. Samo tako možemo sačuvati svoje i zdravlje drugih”, poručio je Milić.

Član koordinacionog odbora za pomoć građanima Malesije ispred Mjesne zajednice Sukuruć Zef Dedvukaj kazao je da su na usluzi građanima jer je zabranjeno kretanje.

“Policija je na ulicama i niko ne smije da izađe iz kuće. Nekako smo uspjeli da iz bolnice do kuće prevezemo čovjeka kojeg su otpustili nakon operacije. Tražili smo od Ministarstva zdravlja da za članove odbora obezbijede zaštitna sredstva jer te ljude moramo čuvati. Danas su neke pekare dostavljale hljeb stanovnicima kojima se to inače obezbjeđuje, ali spisak sada moramo proširiti. Zatekli smo građane koji kilogram brašna nijesu imali. Njima je neophodna velika pomoć. Preko televizije su javnost obavještavali da ne prave zalihe hrane i da se ne stvara panika. Sad kad nas je odjednom našlo ovo većina je nespremna. Vidjećemo da što više budemo mogli građanima obezbijedimo namirnice koje im trebaju”, kaže Dedvukaj.

Dan

1 komentar

  1. I really wanted to develop a small remark to say thanks to you for some of the amazing recommendations you are writing at this website. My considerable internet look up has at the end been recognized with brilliant suggestions to exchange with my guests. I would assert that we site visitors actually are quite lucky to exist in a wonderful community with so many outstanding people with very beneficial principles. I feel very much fortunate to have used your entire webpage and look forward to many more brilliant times reading here. Thanks once again for all the details.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com