OGLASILI SE I PREVOZNICI: Ako Vlada ne pomogne može doći do otpuštanja radnika - Volim Podgoricu

OGLASILI SE I PREVOZNICI: Ako Vlada ne pomogne može doći do otpuštanja radnika

Obustavljanje javnog prevoza putnika u međunarodnom, međugradskom, prigradskom i gradskom saobraćaju autobusima i kombijima katastrofalno utiče na saobraćaj i turizam, poručio je izvršni direktor podgoričke kompanije “Božur” Radivoje Kovačević.

Izvršni direktor kotorske “Autoboke” Veselin Salamadija kazao je izvjesno da će posljedica biti smanjenje prihoda i otežano poslovanje prevoznika i autobuskih stanica, ali da je za sada nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

Obojica očekuju da će Vlada pravovremenim ekonomskim mjerama pomoći prevoznicima i vlasnicima autobuskih stanica da opstanu i sačuvaju radna mjesta, navodeći da kompanije iz ove branše same sigurno neće moći podnijeti teret ove situacije.

“Ako ova situacija potraje to će se loše odraziti na poslovanje autobuskih prevoznika. Na tu mogućnost ne želimo ni da pomislimo, jer to bi pored ove katastrofe sa korona virusom, bila još jedna katastrofa od koje se većina prevoznika ne bi oporavilo. U tom slučaju bi došlo i do otpuštanja radnika što niko od nas ne želi”, kazao je Kovačević Pobjedi.

Naveo je da je “Božur” prvi privatni prevoznik u Crnoj Gori.

“Poslujemo 30 godina i ne pamtimo da je bila teža situacija od ove”, saopštio je Kovačević i dodao da je prevoznike nakon loše zimske sezone i manjeg broja putnika sada zadesila i totalna obustava saobraćaja. Objasnio je da su rad u preduzeću „Božur“ sada organizovali samo u prvoj smjeni.

“U naredna dva mjeseca možemo isplaćivati zarade zaposlenima i nećemo nikom davati otkaz. Nadamo se da će ova situacija trajati kraće i da će se polako vratiti normalni uslovi rada i da ćemo uz pomoć države sve ovo lakše prebroditi. Slična je situacija i kod drugih prevoznika”, kazao je Kovačević i dodao da „Božur“ ima 37 zaposlenih, a u sezoni zapošljava 20 dodatnih vozača.

Imaju 25 autobusa i održavaju 11 međunarodnih i dvije domaće linije.

Kovačević očekuje da će Vlada pomoći autobuskim prevoznicima. Od mjera koje je Vlada donijela 19. marta iskoristili su moratorijum za otplatu kredita na 90 dana, a biće prinuđeni da, pored kredita koje imaju, iskoriste mogućnost za podizanje kredita kod IRF-a kako bi što bezbolnije izašli iz ove krize. On očekuje da će Crna Gora izaći još jača iz ove situacije.

“Da bi sve ovo brže prošlo i da bi svi počeli normalno da radimo i živimo, treba da poštujemo mjere prevencije koje donosi Vlada. Ostanite doma”, poručio je Kovačević.

 

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com