ŠTA ĆE BITI SA NAŠIM ZNOJEM? Porodica Milić iz Tuzi živi od poljoprivrede, a sada ne znaju kako i kome će prodati proizvode - Volim Podgoricu

ŠTA ĆE BITI SA NAŠIM ZNOJEM? Porodica Milić iz Tuzi živi od poljoprivrede, a sada ne znaju kako i kome će prodati proizvode

Mještani Tuzi, koji se u najvećem broju bave poljoprivredom, a mnogi od njih i žive samo od toga, već nekoliko dana su u potpunoj izolaciji. Dozvoljen im je izlazak u dvorišta i to samo po dvoje na bezbjednoj distanci.

Porodica Milić iz Podhuma kaže za portal Volim Podgoricu da poštuju odluke o samoizolaciji jer u svjesni zdravstvenih opanosti, ali ukazuju na probleme koji ih tek očekuju nakon što opasnost od virusa prođe. Oni žive od poljoprivrede, a trenutno nemaju nikakvih sredstava niti mogućnosti da plasiraju proizvode.

“Poštujemo odluke koje su donesene zbog zaštite širenja korona virusa, međutim, glavni izvor prihoda nam je poljoprivreda i trenutno nemamo nikakvih sredstava a ni mogućnosti da plasiramo proizvode’’, kažu Milovan i Vesna Milić iz Podhuma u Tuzima.
Oni su, kao i ostali stanovnici Tuzi, zarobljeni u svojim domovima, volonteri im svakog jutra donose hljeb, dok se za ostale životne namirnice i hemiju pobrinulo Ministarstvo ekonomije.

To za njih ne predstavlja problem, međutim, ukazuju na probleme koji ih tek očekuju.

Plastenik jagode porodice Milić

Jedan od sektora koji će biti značajno pogođen usled izbijanja epidemije korona virusom u Crnoj Gori, osim turizma, svakako jeste poljoprivreda.
Za sada, jedini posao im je, kažu Milići, da obilaze plastenike i nastave sadnju koju su započeli, a od sredstava najpotrebnija im je nafta za poljoprivredne mašine i traktore.

“Imamo dva artikla za prodaju i ne znamo kako i gdje da ga plasiramo jer smo pod totalnom blokadom, za desetak dana treba da nam stigne i jagoda koja se gaji skoro godinu dana da bi došlo do berbe”, ističe Milovan.
Trenutno je, dodaju, u toku sadnja krastavca, paprike, lubenice, patlidžana i pipuna.

“Inače, poljoprivreda je uvijek rizik, tek sada ne znamo šta da očekujemo jer ovo uveliko može da utiče na proizvodnju i tržište proizvoda, a uložili smo sva finansijska sredstva”, kazala je Vesna Milić.
Nadaju se i da će od Ministarstva poljoprivrede dobiti pomoć za realizovanje i plasiranje poljoprivrednih proizvoda.
Bez obzira na njihovu situaciju, porodica Milić apeluje na sve stanovnike Crne Gore, naročito Tuzi, da ostanu u svojim domovima i da se pridržavaju instrukcija nadležnih, jer svaki vid odstupanja samo će, kako navode, produžiti agoniju u kojoj se trenutno nalazimo.

Vlada Crne Gore donijela je paket mjera ekonomske pomoći preduzećima i građanima, u vidu odlaganja kreditnih obaveza, a IRF je pokrenuo kreditnu liniju za likvidnost, odnosno isplatu plata.

Veliki broj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i građana već upozorava da su na ivici egzistencije i osjenjuju donijete mjere nodvoljnim.

Još uvijek nema ni konkretnih mjera podrške poljoprivrednicima.

Marija Krivokapić

5 komentara

  1. Ka da ste jedini…Evo niko ne dobi pakete bez vi ka da niste ima vremena poci u nabavku…Svi zivimo od necega i trenutno nemamo primanja pa dako i vi iz Tuza preteknete…

    1. nije vrijeme za prepucavanja ko je sta i jeli sta dobio,i treba da se daje i pomaze u ovakvim situacijama,a ne okrenut ledja i dovođenja,lako je los biti,treba moliti boga da ovo brzo i bez velike muke prodje,ostani doma

  2. Podržite ovu vrijednu porodicu koja nas hrani.
    Ministre Simoviću otvorite im put za plasman proizvoda, naravno prvo ih testirati.
    Moja podrška, poslije svake krize javljaju se promjene na bolje. Izdržite

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com