VUČIĆ NAJAVIO POLICIJSKI ČAS OD 24 SATA: Arena i Pionir postaju bolnice, borićemo se za svakog čovjeka - Volim Podgoricu

VUČIĆ NAJAVIO POLICIJSKI ČAS OD 24 SATA: Arena i Pionir postaju bolnice, borićemo se za svakog čovjeka

Neću se libiti nijednog trenutka, uvešćemo u toku sledeće nedelje policijski sat koji će trajati 24 sata. Nećemo više da imamo mrtve, zato se borimo za svakog čovjeka

Ako bude bilo potrebe, predložiću Vladi Srbije da uvede policijski čas koji će trajati 24 sata – izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji na TV Prva.

“U Srbiju je došlo 400.000 naših državljana iz inostranstva”

Vučić se osvrnuo na situaciju u svijetu u vezi sa korona virusom.

–  Nemoguće je bilo da primimo 400.000 ljudi bez velike štete, a primili smo ih. Od trenutka kada smo zatvorili granice, primili smo ljude i ima ih ukupno 400.000. I dolaze i dalje, ali to sada mnogo bolje kontrolišemo. Oni idu u karantin, ali im i radimo i testove. I nema nijedne grupe da nismo otkrili zaraženog. Cijela grupa ide u karantin, a zaraženi na liječenje.

“Svako ko ode na Sajam treba da bude srećan”

Vučić je dodao da je Zemunska bolnica otvorena prije dva dana.

– Nemamo više šta da otvorimo osim bolnice na Zvezdari i VMC na Karaburmi. Otvorili smo Sajam, sledeći na redu su Arena i Pionir. Iz Sajma neće ići na respiratore. Svako ko ode tamo treba da bude srećan. Ako dođe bolest do mene, sve bih dao da odem na Sajam, to bi mi bila sreća u nesreći. Što se tiče slobode kretanja, nema zemlje u Evropi u kojoj ona nije uskraćena. KBC “Dragiša Mišović” je imao 31 respirator, 125 novih je donijeto. To je naše najveće uporište respiratora. Zemunska bolnica je juče dobila još deset. Donosili smo iz Lajpciga, Kaira, Kine… Više kompanija nas je prevarilo, platili smo, a nismo dobili respiratore. Kada radite sa proizvođačem, ona je u redu, ali sa posrednikom nije. Mnogi žele da rade preko posrednika, da bi zaradili više. Da su nam tražili, platili bismo i 100.000 evra. Na primjer u ugovoru je cena 32.000 evra, a dođe Tramp i kaže da će dati 80.000, onda oni njemu daju, a nama kažu da će stići za mjesec dana. Međutim, ovo je pitanje sata. Moramo da iznajmljujemo najveće moguće avione, poput onoga što je platila EU. Nama je potrebno za medicinsko osoblje 90.000 maski, još 140.000 za policiju i vojsku, a uspjeli smo da obezbedimo i za apoteke.

Prema njegovim riječima, pred izbijanja krize u Srbiji je bilo 1008. respiratora, od toga oko 500 do 600 su bili zauzeti, koristili su ih plućni i srčani bolesnici.

– Sada je zauzeto oko 60 respiratora na kojima su oboljeli od korone. U Vojvodini imamo 161 slobodan respirator, u Beogradu oko 130 slobodnih.

Imamo dovoljno testova, a problem je bio u tome da li imamo dovoljno laboratorija – istakao je Vučić. – Poljoprivrednu laboratoriju u Batajnici smo angažovali, a najbolju laboratoriju ćemo završiti do 8. ili 9. aprila. Nju će nam Kina završiti, kada bude bilo blizu vrhunca krize – najavio je Vučić.

On je rekao da je uputio pismo brazilskom predsjedniku Bolsonaru, da Srbiji da sirovinu da bi “Galenika” mogla da proizvodi hlorokin, lijek koji se koristi u liječenju korone.

– U ovom trenutku ne vidim ništa važnije nego da se dočepamo respiratora i zaštitne opreme. Enormna pomoć za Republiku Srpsku će sjutra biti poslata. Za mene je važno da niko dinar tu ne ukrade, da se borimo za naše ljude, a da li je svaka procedura poštovana ko zna gde bismo sada bili. Naše firme počinju da rade na proizvodnji respiratora, ali se nadam da to neće biti potrebno. Borimo se kao lavovi da obezbijedimo za sada dovoljno respiratora.

-Neću se libiti nijednog trenutka, uvešćemo u toku sledeće nedelje policijski sat koji će trajati 24 sata. Nećemo više da imamo mrtve, zato se borimo za svakog čovjeka.

Pripremićemo bolnice za 20.000 ljudi. Imaće centralni kineski štab, trebalo je da dođu na dvije nedjelje, ali ćemo ih mi moliti da ostanu duže. I prije ta dva mjeseca možemo izaći iz ovoga, samo ako budemo disciplinovani. Ako uvedemo policijski čas od 24 sata na 14 dana, niko tu ne može da bude zaražen. Krug zaraženih će biti drastično smanjen, poslije ćemo samo da kontrolišemo kretanja. Ako bismo ovo uspjeli da uradimo, nema nikakve šanse da bi taj virus opstao. Pravili smo raziličite modele, koliko očekujemo stradalih ili zaraženih. Teške su to cifre. Želim da se borim i da se nadam – rekao je Vučić, ali nije želio da otkrije koje cifre se u Srbiji očekuju kada je u pitanju broj stradalih i umrlih.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com