PRIČA IZ PODGORIČKOG KARANTINA: Milica je iz Britanije stigla u malu sobu koja je sada NJEN SVIIJET - Volim Podgoricu

PRIČA IZ PODGORIČKOG KARANTINA: Milica je iz Britanije stigla u malu sobu koja je sada NJEN SVIIJET

Brojni crnogorski građani su u proteklom periodu zamijenili svjetske metropole, odlaske u škole, na fakultete, posao, zamijenili karantinskom izolazijom u nekom od karantina u Crnoj Gori. Zabranjen im je izlazak iz soba i bilo kakav fizički kontakt.

Srednjoškolka iz Podgorice Milica Vujošević trenutno boravi u podgoričkom karantinu u studentskom domu “Krost” koji joj je određen nakon povratka iz Velike Britanije, a za portal Volim Podgoricu priča o tome kako je tekao povratak kao i o uslovima u karantinu.

“Na dan mog odlaska iz Velike Britanije situacija je bila jako smirena. Jedino što smo saznali i zbog čega smo odlučili da se vratimo jeste bila odluka o zatvaranju svih škola u Engleskoj kao i otkazivanju GCSE i A-levels ispita”, govori Milica objašnjavajući da do danas nema nijednog zabilježenog slučaja u gradu Oswestry i školi koju je pohađala.

KAKO JE CRNOGORSKIM STUDENTIMA U ITALIJI: “Svaki put kad izlazimo iz doma, ispunjavamo formular(FOTO)

ŠTA ĆE BITI SA NAŠIM ZNOJEM? Porodica Milić iz Tuzi živi od poljoprivrede, a sada ne znaju kako i kome će prodati proizvode

DRAMATIČAN BIJEG IZ ITALIJE DVIJE CRNOGORSKE UČENICE: Vratili ih sa aerodroma, pa uhvatile poslednji brod za Hrvatsku!

TIVĆANKA POBJEGLA IZ AMERIKE PRIJE HAOSA: “Srećna sam jer sam došla kući, to je privilegija

Informacije o letu iz Londona koji je organizovala ambasada Crne Gore dobila je od društva koje je pratilo dešavanje i odluke države.
“Povratak je bio o trošku države. Jedino što je bilo na nama jeste da sami nadjemo i platimo transport do aerodrome”, rekla je Milica potvrđujući pravilo da su svi koji su pristupili avionu i samom aerodromu morali imati već pripremljene maske i rukavice. Dalja procedura koja se odvijala na dan polaska je bila konstantno nošenje već pomenute opreme.

Milica Vujošević Foto privatna arhiva

Srednjoškolka otkriva da su tek nakon slijetanja u Podgorici dobili rješenja o lokaciji karantina, vremena kojeg će provesti u njemu kao i zakonu koji ih obavezuje na obaveznu samoizolaciju.
“Po slijetanju, procedura nam je bila objašnjena od strane sjuardesa i policije koji su nas sačekali u posebnim kombinezonima držeći kesu u kojoj smo svi trebali ostaviti naše pasoše. Nakon predaje ličnih dokumenata jedno po jedno smo izlazili iz aviona pridržavajući se rastojanja od 2 metra. Epidemiolozi koji su nas čekali na pisti postavili su mi par pitanja o mogućim simptomima i na kraju dali odobrenje da ostavim svoj kofer i sjednem u autobus.” Smatra da je naša država na vrijeme postupila kako treba:“Gledajući šta su ostale države uradile kada su imale isti broj zaraženih, mi smo se ozbiljno okrenuli ka tome da suzbijemo dalje širenje.”
Nakon što su svi putnici prošli kroz sličnu proceduru koja uključuje pravilo da maloljetnici budu odvojeni od starijih, vraćeni su im pasoši i papirologija.. Dolaskom u dom data im je mogućnost biranja sobe u kojoj su prinuđeni da borave narednih 14 dana. Dobivši kućni red, atmosfera je postala ozbiljna.
Milica nas upoznaje sa pravilima kojih se mora strogo pridržavati:

“U izabranim sobama treba da provedemo 14 dana bez ikakvih izlazaka na hol ili posjete drugih soba.
Jedino nam je dozvoljeno da izadjemo na hol kada je potrebno preuzeti jelo ili se traži da izadjemo.
Sve do 7. dana u periodu od 16 do 18 časova bilo je dozvoljeno primanje namirnica i odjeće od porodice, ali kako bi se spriječilo ikakvo širenje virusa zabrana je postavljena.
Ako imamo simptome ili probleme dati su nam brojevi koje trebamo pozvati u tim situacijama”.
Zadovoljna je hranom imajući u vidu trenutnu situaciju i broj ljudi koji borave u domu.
Da su stanari karantina kršili pravila, srednjoškolka ne negira: “Jedini incident je bio ulaženje u tuđe sobe zbog čega je donijeto novo pravilo o produženju boravka u karantin. Produženje će se dobiti i za neopravdan izlazak u holu doma.”


Na pitanje kako provodi vrijeme, Milica odgovara kako je našla svoj ritam i najbolji način da izgubi vrijeme:

“Razgovori preko Skajpa sa prijateljima odavde, malo učenja i odmor uz sunce, dodje dobro jer sam većinu svog vremena u Engleskoj provela sa cimerima”, zaključuje MIlica.

Lazar Maksimović

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com