DRŽAVNI VRH MAKEDONIJE PRELAZI NA MINIMALAC ZBOG KORONE: Plata 234 evra predsjedniku, premijeru i svim funkcionerima - Volim Podgoricu

DRŽAVNI VRH MAKEDONIJE PRELAZI NA MINIMALAC ZBOG KORONE: Plata 234 evra predsjedniku, premijeru i svim funkcionerima

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je danas da predsjednik države, premijer i svi drugi izabrani i imenovani funkcioneri u aprilu i maju prime minimalnu platu od 14.500 denara (234 evra).

To je, kako je saopšteno, jedna od 17 mjera drugog paketa ekonomskih mjera za borbu protiv krize izazvane pandemijom koronavirusa koji je donijet da bi se sačuvalo što je moguće više radnih mjesta i da bi se pomoglo privredi.

Smanjenje plate na “minimalac” se ne odnosi na administraciju i imenovana lica u zdravstvu, već su tom mjerom obuhvaćeni predsjednici države, parlamenta i vlade, zamjenici ministara, državni sekretari, direktori državnih institucija, poslanici, gradonačelnici, dok predsjednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih instutucija neće primati nadoknadu za vrijeme trajanja krize.

Jedna od mjera je da država u aprilu i maju, uz određene uslove, finansijski podrži kompanije koje su upale u krizu zbog epidemije koronavirusa do visine minimalne plate po radniku mjesečno, srazmjerno ostvarenim efektivnim satima provedenim na poslu.

“Ovom mjerom se podržava likivdnost poslodavaca u privatnom sektoru, odnosno, smanjuju se njihovi troškovi za plate u funkciji zaštite radnih mjesta radnika u uslovima krize”, navodi se u saopštenju.

Među mjerama koje je danas usvojila Vlada Sjeverne Makedonije je i da za april i maj obezbijedi minimalne plate od 14.500 denara za “sve sportske radnike zaposlene u sportskim udruženjima” i za “141-og slobodnog umjetnika”, kojima će Ministarstvo kulture obezbijediti i doprinose.

Makedonskim kompanijama je obezbijeđena beskamatna kreditna linija od novih osam miliona evra, pored ranije odobrenih 5,7 miliona evra, a te nove kredite će moći da uzmu mikro, mala i srednja preduzeća.

Razvojna banka Sjeverne Makedonije će, navodi se, preko komercijalnih banaka plasirati 50 miliona evra povoljnih kredita za zaštitu likvidnosti kompanija.

Beta

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com