NAKON NAŠE PRIČE O MILIĆIMA IZ TUZI OGLASIO SE ĐELJOŠAJ: Pokušaćemo da plasiramo dio proizvoda - Volim Podgoricu

NAKON NAŠE PRIČE O MILIĆIMA IZ TUZI OGLASIO SE ĐELJOŠAJ: Pokušaćemo da plasiramo dio proizvoda

Nakon priče o porodici Milić iz Tuzi koju je objavio portal Volim Podgoricu prije tri dana, danas se oglaio predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj i rekao da će opština pokušati da plasira dio poljoprivrednih proizvoda građana Tuzi.

Portal Volim Podgoricu je kontaktirao Đeljošaja telefonom, nakon što je priča o Vesni i Milovanu izazvala veliku pažnju javnosti, pokušavajući da dobije odgovor na pitanje šta će biti sa poljoprivrednim proizvodima građana Tuzi koji su u karanitnu, ali smo dobili odgovor da “nema vremena da odgovora na pitanja novinara”.

ŠTA ĆE BITI SA NAŠIM ZNOJEM? Porodica Milić iz Tuzi živi od poljoprivrede, a sada ne znaju kako i kome će prodati proizvode

Đeljošaj je, međutim, kazao za današnju Pobjedu da će “u  saradnji i koordinaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom, Ministarstvom poljoprivrede i velikim trgovinskim lancima danas trebalo da realizuju otkup dijela gotovih poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Tuzi”.

Podsjetimo, porodica Milić iz Tuzi, koja kao i svi njihovi sugrađani poštuje mjere karanitna, a živi od poljoprivrede poput velikog broja mještana Tuzi, izrazila je zabrinutost za svoju egzistenciju.

“Poštujemo odluke koje su donesene zbog zaštite širenja korona virusa, međutim, glavni izvor prihoda nam je poljoprivreda i trenutno nemamo nikakvih sredstava a ni mogućnosti da plasiramo proizvode’’, kažu Milovan i Vesna Milić iz Podhuma u Tuzima.

Za sada, jedini posao im je, rekli su Milići, da obilaze plastenike i nastave sadnju koju su započeli, a od sredstava najpotrebnija im je nafta za poljoprivredne mašine i traktore.

“Imamo dva artikla za prodaju i ne znamo kako i gdje da ga plasiramo jer smo pod totalnom blokadom, za desetak dana treba da nam stigne i jagoda koja se gaji skoro godinu dana da bi došlo do berbe”, ističe Milovan. Trenutno je, dodaju, u toku sadnja krastavca, paprike, lubenice, patlidžana i pipuna.

“Inače, poljoprivreda je uvijek rizik, tek sada ne znamo šta da očekujemo jer ovo uveliko može da utiče na proizvodnju i tržište proizvoda, a uložili smo sva finansijska sredstva”, kazala je Vesna Milić.
Oni su izrazili nadu i da će od Ministarstva poljoprivrede dobiti pomoć za realizovanje i plasiranje poljoprivrednih proizvoda.

Đeljošaj je rekao da su nastojanja lokalne samouprave, uz uvažavanje i poštovanje svih preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela, usmjerena na “smanjenje” uspostavljenih mjera u ovoj opštini, i to najprije u dijelu kako bi se građanima omogućilo da narednih dana obavljaju neke od aktivnosti u oblasti poljoprivrede.

“Opština je u karantinu i jedino što ćemo nastojati da u saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom pokušamo da smanjujemo postojeće mjere, a da ne kršimo disciplinu. U prvom redu mislim na radove u poljoprivredi i u dijelu otkupa gotovih poljoprivrednih proizvoda. U saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom i Ministarstvom poljoprivrede, kao i sa velikim lancima, megamarketima, koordinišemo i nadamo se da ćemo danas uspjeti da jedan dio toga povučemo na tržište”, kazao je Đeljošaj.

 

1 komentar

  1. Bez milosti prema svima koji ne poštuju propisane mjere. I dobro je što nema privvilegovanih.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com