RADUNOVIĆ: Crna Gora pregovara o dobijanju pomoći, nije kandidat za OTPIS DUGOVA - Volim Podgoricu

RADUNOVIĆ: Crna Gora pregovara o dobijanju pomoći, nije kandidat za OTPIS DUGOVA

Ministar finansija Darko Radunović kazao je za Dan da su u kontaktu sa svim inostranim finansijskim institucijama sa kojima Crna Gora sarađuje, ne po pitanju otpisa dugova, već upoznavanja sa njihovim kriznim programima u vremenu pandemije virusa korona.

“U kontaktu smo sa svim inofinansijskim organizacijama sa kojima sarađujemo ali ne po temi otpisa potraživanja već upoznavanja sa njihovim kriznim programima za vanredne situacije, a što jeste situacija pandemije koja se dešava svuda u svijetu, pa nažalost i kod nas. Mislim da je trenutno prerano razmišljati o otpisima dugova, ali biti uključen u program podrške koji oni spremaju za ovu situaciju svakako smatram umjesnim”, rekao je Radunović.

Čelnici Svjetske banke (SB) i Među narodnog monetarnog fonda (MMF) prije nekoliko dana saopštili su da bi dugovi siromašnijih zemalja, teško pogođenih pandemijom virusa korona, trebalo da budu otpisani kako bi im se oslobodili resursi za borbu protiv bolesti.

Na pitanje da li Crna Gora spada u te zemlje, Radunović je kazao da Crna Gora nije u toj grupi zemalja.

“Ne, Crna Gora nije u grupi tih zemalja i mi nemamo program sa MMF-om. Takođe, Crna Gora sve svoje obaveze redovno servisira prema svim povjeriocima. Dakle, ne odnosi se na Crnu Goru”, objasnio je Radunović.

Javni dug Crne Gore je, prema projekcijama iz decembra, oko 3,8 milijardi eura. Ministarstvo finansija bi trebalo uskoro da objavi iznos duga na kraju 2019. godine.

MMF i Svjetska banka prije nekoliko dana uveli su krizne programe bespovratne pomoći i kredita za zemlje članice, dajući prioritet tranzicijskim i zemljama u razvoju koje već imaju teškoća s vraćanjem dugova.

Ujedno su pozvali službene bilateralne kreditore da zbog epidemije u što kraćem roku otpišudugove najsiromašnijih zemalja svijeta, prenijele su agencije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com