OKO 3.000 CG POMORACA NA SVJETSKIM KOMPANIJAMA: Oni traže pomoć od države - Volim Podgoricu

OKO 3.000 CG POMORACA NA SVJETSKIM KOMPANIJAMA: Oni traže pomoć od države

Iz Unije pomoraca Crne Gore, Udruženja agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca i Udruženja pomorskih kapetana ukazali su na potrebu proglašenja pomoraca ključnom transportnom radnom snagom, po ugledu na zemlje EU i Veliku Britaniju, koje su već donijele određene mjere u tom pravcu.

Taj status zatražili su zbog posljedica pandemije virusa korona u dopisu koji su proslijedili premijeru Dušku Markoviću.

“S obzirom na specifičnost situacije, takav status bi pomorcima omogućio da bez odlaganja i ograničenja otputuju u predviđenu luku ukrcaja, odnosno da se vrate u zemlju, tj. mjesto prebivališta. Na brodskim kompanijama trenutno je zaposleno oko tri hi ljade crnogorskih pomoraca čiji se radni angažman realizuje van naše zemlje. Međunarodna komorska brodarska organizacija (ICS) i Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) 19. marta već je pokrenule inicijativu ka relevantnim institucijama koje djeluju u okviru Ujedinjenih nacija. Takođe, Komisija EU je 17, odnosno 23. marta donijela preporuke svojim članicama za uspostavljanje „zelenih” i li slobodnih prelaza na graničnim prelazima, odnosno zaštitnim mjerama u cilju zaštite zdravlja i obezbjeđivanja dostupnosti roba i osnovnih usluga. Ovim uputstvima našim pomorcima se priznaje status “transportnih radnika” i time omogućava slobodan prolaz do EU luka. Međutim, ova mjera u praksi, zbog različitog tumačenja pojedinih zemalja članica EU, još nije sprovedena za naše pomorce. Takođe, ova uputstva imaju privremeni karakter i traju 30 dana”, navode crnogorski pomorci.

Oni predlažu i da se državna administracija obrati Hrvatskoj kao članici EU da omogući tranzit našim pomorcima do luka EU ili aerodroma, kao i izdavanje zdravstvenog uvjerenja- potvrde na engleskom jeziku,

Apel pomoraca potpisuju pomorski kapetani Neđeljko Radulović (UPCG), Nenad Lazović (UAPZCG) i Marijo Pilastro (UPKCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com