Glavni prenos COVID19 je kapljični put, a da li treba maske nositi više puta? - Volim Podgoricu

Glavni prenos COVID19 je kapljični put, a da li treba maske nositi više puta?

Glavni put prenosa COVID-a 19 je kapljični put, saopšteno je Instituta za javno zdravlje(IJZ).

Oni su na pitanje Kodexa, da li je distanca od 2 metra garancija da ne može doći do infekcije istakli da se ta propisana distanca zasniva na dometu koji infektivne kapljice mogu da ostvare.

“Kontaminacija površina i potom ruku moze takođe dovesti do infekcije i kod ovakve situacije fizička distanca ne pomaže”, naveli su iz IJZ.

Na pitanje je li bolje ne koristiti masku uopšte nego koristiti istu više puta, iz Instituta kažu da u situaciji kada nema dovoljno maski, pod određenim uslovima, maske se mogu nositi više puta.

Uprkos činjenici da se njima služe stanovnici svih regija u kojima se virus proširio, zdravstvene agencije, poput Instituta “Robert Koch” (RKI) u Njemačkoj, kažu da nema dovoljno dokaza za to da će maske zaštititi zdrave ljude od zaraze,prenose Agencije.

Najdjelotvornije zaštitne mjere jesu dobra higijena, naročito pranje ruku, te držati se podalje od oboljelih.

Stručnjaci upozoravaju da je zdravim ljudima suvišno kretati se s hirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi vazduhom.

Tim više što se uz masku čovjek lako može uljuljati u lažni osjećaj sigurnosti i zanemariti daleko važnije mjere higijene, poput pranja ruku, kaže naučnik s RKI-ja.

Sličnu informaciju već je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Neke maske koje se kupuju u apotekama sadrže i upozorenje da “nošenje hirurške maske pruža ograničenu zaštitu od zaraze i da se maska službeno ne preporučuje zdravim osobama”.

Maska je dizajnirana tako da zaraženoj osobi pomogne spriječiti širenje bolesti, kažu u apotekama.

Ako se maska ovlaži, gubi zaštitu u roku 20 minuta, a to znači: ako vam je potrebna efektivna zaštita, onda je morate redovno mijenjati.

Dalje, važno je da maska tijesno prilegne uz lice.

Jedna od prednosti hirurške maske jeste u tome što smanjuje kontakt moguće zaraženih prstiju s vašim nosom ili ustima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com