Home / NOVOSTI / Društvo / DANAS SU BLAGOVIJESTI: Ako želite da vam mir i novac uđu u kuću, u narednih 7 dana uradite OVO

DANAS SU BLAGOVIJESTI: Ako želite da vam mir i novac uđu u kuću, u narednih 7 dana uradite OVO

Danas se praznuje jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika Blagovijesti, dan kada je arhangel Gavrilo javio Bogorodici da će roditi Isusa Hrista.

Iako se smatra da se do Uskrsa ne valja veseliti, običaj je da se na Blagovijesti ustaje u ponoć ili veoma rano. U praskozorje bi se pjevala djevojačka pjesma, a završavalo bi se sveopštim veseljem.

Običaj nalaže da se na Blagovijesti obavezno počiste kuča, dvorište, obori, štale i da se obavezno sve đubre spali. Negdje se vjerovalo da djevojke uoči ovoga dana treba da nakupe suve grančice i drva, i od njih naprave veliku vatru, obično na kakvom brdu ili seoskom raskršću.

Uz vatru se veselilo i staro i mlado, i muško i žensko. Vladalo je vjerovanje da će, ko preskoči ovu vatru biti zaštićen od ujeda zmije. U Vojvodini i ističnoj Srbiji ovaj običaj zadržao se do XX vijeka gdje se nazivao bukara.

U narodu Blagovijesti važe kao dan koji se svetkuje zbog zmija. Zbog vjerovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovijesti se nisu spominjale zmije.

Uoči Blagovijesti, djeca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje i tora i vikala: “Bež’te zmije i gušteri, bež’te zmije i gušteri!”

Vjerovalo se i da se na ovaj dan žene ne češljaju, kao i da ne valja na taj dan praviti nove opanke. Dobro je umiti se u rijeci ili potoku, a Blagovijesti naročito slave žene koje žele porod, one odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovijestima i mole se Bogorodici.

Narod, takođe, vjeruje da se na Blagovijesti završava zima i često ima običaj da kaže: “Ako na Blagovijesti kiša okvasi volu rog, biće dobar rod”.

Od tog dana počinje sjetva jarih žita i tada se iznosi sjeme na sunce. Voćari smatraju Blagovijesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu. Predanje kaže da ni ptice na Blagovijesti ne prave svoja gnijezda.

Najinteresantnije vjerovanje vezano za Blagovesti je svakako ono koje kaže da gdje se noću uoči Blagovijesti pojavi vatra ili manji požar da se na tim mjestima nalazi zakopano blago.

Na sjutrašnji dan pa sve do Velikog Petka dobro je započeti neki veći posao (izgradnja, početak biznisa, učenje), kao i donošenje većih i važnijih životnih odluka koje bitno mijenjaju život.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com