Home / PG INFO / Aktuelno / “Prestala sam da pričam o korona virusu koji imam, i to je jedini način da ovo prođe”

“Prestala sam da pričam o korona virusu koji imam, i to je jedini način da ovo prođe”

Prestala sam da pričam o virusu korona koji imam i to je jedan od načina kako se ponašam dok provodim dane u izolaciji, kaže za Dan žena iz Vuksanlekića, jedna od 35 stanovnika Tuzi koja je među zaraženim opasnim virusom Kovid -19.

Stanovnici Opštine Tuzi su u karantinu već 15 dana, a sagovornica Dana kaže da joj izolacija ne pada teško, jer joj je na prvom mjestu zdravlje.-

“Ni prije korone nijesam puno izlazila, ali eto baš sam ja zaražena u porodici. Boravim na drugom spratu kuće, a sa ukućanima komuniciram telefonom. Hranu mi donose ispred vrata, a tu imaju rukavice i sve što im je neophodno. Nije jednostavno, ali ovako se mora. Kada su mi uradili test, rezultate su javili suprugu. On mi je rekao da sam pozitivna i u tom trenutku mi je prošlo kroz glavu sa kim sam bila u kontaktu i da li sam nekoga zarazila. Međutim, kako mnogo ne izlazim, iskreno ne znam ni kako sam zaražena. Danima sam razmišljala o tome samo da se neko od mene ne razboli. Nijesam imala nikakvih simptoma, samo sam jedan dan bila umorna. U početku sam dosta razmišljala o tome. Malo je dosadno kad ste na jednom mjestu, ali brzo će ovo da prođe. U četvrtak mi rade jedan test, pa u petak drugi i nadam se da više nemam koronu. Savjetujem građanima da koliko god je teško ostanu kod kuće i strpe se, jer sve ovo će se jednom juče zvati”, kaže ona.

Građani Tuzi tvrde da ne gube strpljenje ali da im je glavno pitanje dokad će biti u opštoj izolaciji.

Kako je kazao Nikola Camaj, direktor Komunalnog, takav odgovor Opština ne može da im da.

“Raspituju se koliko će još biti u karantinu, ali misle na zdravlje. Karantin su prihvatili kao zaštitu drugih od sebe. To je čojstvo. Vjerovatno bi neki bili junaci pa izašli, ali čojstvo i zaštitu drugih su stavili ispred svojih potreba. Jako su disciplinovani na čemu smo im zahvalni. Nadali smo se da je krug zaraženih zatvoren, jer sedam dana nije bilo pozitivnih slučajeva. Nažalost u utorak je otkriven još jedan”, ističe Camaj.

Kaže da građani poštuju i mjere kada je javna higijena u pitanju. On ističe da ima izuzetaka, ali da su zanemarljivi.

“Otpad odlažu u vrećama, a onda ih aktivisti Komunalnog-Tuzi odnose u kontejnere, odakle ih redovno Čistoća odvozi”, ističe Camaj.

Član kriznog štaba Opštine Tuzi Emin Hadži kaže da prioritet u podjeli mlijeka imaju domaćinstva sa djecom, stare osobe i stamci.

“Stanovnici Malesije imaju razumijevanja za sve i njihovim neizlaskom iz kuća dosta nam pomažu. To se vidi jer sedam dana nijesmo imali novozaraženog. U brdskom dijelu Malesije svakodnevno ide jedna cisterna vode. Imamo i donacija, te se svima zahvaljujemo. Sve su nam podjednako važne. U Domu zdravlja pored Hitne pomoći i izabranog doktora radi i ginekolog, pedijatar i stomatolog. Htjeli smo da sve što možemo obezbijedimo građanima i da im pomognemo u ovom vremenu koje ni malo nije lako za sve nas”, istakao je Hadži.

Koordinator za Karabuško Polje Ilhan Škrijelj kaže da se i oni pridržavaju karantina, te da se građanima redovno dostavljaju namirnice.

“Dobijaju osnovne namirnice i svako jutro topli hljeb. Kada nekome trebaju ljekovi na telefon se naruče da doktor Halil Duković napiše recept, a onda volonteri idu u apoteke i donose lijek. Paketi su raznovrsni, ali svakome se ne može udovoljiti. Važno je da sve za djecu i bebe stiže u roku od dva sata od kada naručimo. Bitno je da se sve mjere poštuju i samo tako ćemo brzo izaći iz ove situacije”, kaže Škrijelj.

Koordinator za Sukuruć Zef Dedvukaj ističe da se poljoprivredni proizvodi prodaju trgovinskim lancima u Podgorici. On kaže da će nakon Uskrsa početi sadnja lubenice.

“Koliko možemo prodajemo, a dosta toga poljoprivrednici doniraju. Dogovorili smo da hljeb dijelimo za dva dana, kako bi volonteri mogli da odmore. Još se mještani naše MZ pridržavaju propisa. Nadamo se da će tako biti”, ističe Dedvukaj.

 

Izvor Dan

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com