OVAJ SIMPTOM IMA VIŠE OD POLOVINE OBOLJELIH: Niko ga nije povezivao sa koronom - Volim Podgoricu

OVAJ SIMPTOM IMA VIŠE OD POLOVINE OBOLJELIH: Niko ga nije povezivao sa koronom

Sve češće ljudi prijavljuju probleme sa crijevima, a kažu da je ovaj simptom karakterističan za više od polovine pacijenata. Nova studija objavljena u “American Journal of Gastroenterology ” analizirala je podatke 204 zaražena pacijenta iz kineske provincije Hubej. Istraživači su došli do saznanja da je gotovo 50 odsto njih doživjelo dijareju, povraćanje ili bol u stomaku.
Isla Haslam iz Londona kojoj je nedavno dijagnostikovan korona virus kao jedan od prvih simptoma osetila je upravo tegobe sa stomakom.

Ona je za britanski “The Sun” ispričala kako se jedno jutro probudila sa mučninom, te da je bila uvjerena da se otrovala pasuljom i sočivom koje je prethodni dan večerala.

Tek jedan dan kasnije pojavili su se nešto karakterističnije simptomi za Kovid-19 kao što su grlobolja i iscrpljenost.

“Probudila sam se usred noći, primijtila da mi je nos zapušen i osjećala sam se užasno. Tijelo me je snažno boljelo, osjećala sam težinu i imala sam groznicu”, ispričala je ona.

Problemi digestivnog sistema su dovoljni uobičajeni da bi neko posumnjao da zbog istih ima korona virus. Međutim, vođe pomenutog istraživanja ističu da bi ljekari koji prime pacijente sa takvim simptomom, a potencijalno su imali kontakt sa zaraženom osobom, trebalo bar da razmotre prisustvo virusa.

“Nepriznavanje pacijenta sa ovim simptomom često može da dovede do nesvjesnog širenja bolesti”, rekli su oni.
U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da oko pet odsto zaraženih osjeća mučninu, ali s druge strane nova istraživanja pokazuju da bi taj broj ipak mogao da bude veći i da čak polovina oboljelih može da razvije probavne smetnje uz respiratorne simptome. Ovi pacijenti uglavnom razviju i česte simptome poput otežanog disanja, temperature i kašlja – svega oko tri odsto proučenih slučajeva imalo je samo probavne simptome, prenosi “Business Insider”.

Podsjetimo na još neke od manje poznatih simptoma korona virusa: bol u očima, osjećaj mentalnog umora, čudno zujanje u telu.

 

Izvor žena.blic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com