AMERIČKI LJEKARI TVRDE DA OVO SPASAVA ŽIVOTE: Okreću teške pacijente na stomak, tako dobijaju više kiseonika - Volim Podgoricu

AMERIČKI LJEKARI TVRDE DA OVO SPASAVA ŽIVOTE: Okreću teške pacijente na stomak, tako dobijaju više kiseonika

Oni su utvrdili da ukoliko se oboljeli od korona virusa okrenu na stomak, to može da im spasi život, na taj način se povećava količina kiseonika u plućima pacijenata.

– Tako spasavamo živote, 100 odsto. To je tako jednostavno uraditi, a vidjeli smo izuzetno poboljšanje kod pacijenata – kaže doktorka Mangala Narišman, direktorka odjeljenja za teško oboljele u mreži za zdravstvenu njegu “Northwell Health”, u čijem vlasništvu se nalaze 23 bolnice u Njujorku.

Pacijenti koji su zaraženi korona virusom često umiru od Akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji nastaje uslijed oštećenja parenhima pluća.

Od istog sindroma umiru ljudi koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.

Prije sedam godina francuski doktori su objavili članak, koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru, ako se okrenu na stomak.

Od tada, ljekari u SAD okreću na stomak pacijente, okačene na respiratore.

Američki ljekari su tako okrenuli na stomak jednog pacijenta na Long Ajlendu i da je potom stopa zasićenosti kiseonikom porasla sa 85 na 98 odsto.

Pacijenti obično ostaju da tako leže oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima kako bi ljekari imali bolji pristup prednjoj strani tijela i lakše mogli da im daju potrebne lijekove.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com