KCCG: Operisan prvi pacijent obolio od koronavirusa - Volim Podgoricu

KCCG: Operisan prvi pacijent obolio od koronavirusa

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) operisan je prvi pacijent inficiran koronavirusom, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Iz KCCG su kazali da je riječ o muškarcu starom 79 godina, koji se liječi u Jedinici intenzivnog liječenja Interne klinike.

“Zbog opšteg stanja i komorbiditeta, pacijentu je urađena traheotomija – otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća. Prema podacima dostupnim iz literature, to dosad urađeno samo na još jednom mjestu u svijetu – u Singapuru. Sam zahvat, pored hirurškog, nosi i veliki epidemiološki rizik. Riječ je opasnosti po tim koji radi, jer postoji značajan rizik da se infekcija prenese tokom otvaranja disajnog puta pacijenta”, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da je zbog toga neophodna kvalitetna i detaljna priprema tima, primjena opreme za ličnu zaštitu, praćenje protokola i dobra koordinacija svih članova tima.

“Tim KCCG koji je uspješno uradio ovu intervenciju vodio je Elvir Zvrko, direktor Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju (ORL i MFH)”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su u timu su bili i specijalista ORL Vladimir Pavićević, specijalista anesteziologije sa reanimacijom Ljubica Radunović i instrumentarka Ivana Laković.

“Dio tima su bili i anestetičarka Ivana Knežević, cirkularna medicinska sestra Marija Kaluđerović i glavna sestra Odjeljenja za epidemiologiju KCCG Jelena Vušurović”, kaže se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com