NA DANAŠNJI DAN POTONUO TITANIK: Među putnicima bio i jedan Crnogorac - Volim Podgoricu

NA DANAŠNJI DAN POTONUO TITANIK: Među putnicima bio i jedan Crnogorac

Među putnicima koji su preživjeli potonuće Titanika, 14. aprila, 1912.  bio je i Bećo Vemić, a priču o njegovom neobičnom putovanju za Boje jutra je ispričao Vukić Vemić.

Kako je kazao, Bećo Vemić je bio jedan od četiri sina vojskovođe i kapetana crnogorke vojske Jovana Savina Vemića, iz sela Donje Bukovice kod Šavnika.

„Bećo je oko 1906. godine napustio Durmitor u potrazi za boljim životom i otputovao u Englesku, odakle je otišao u Sjevernu Irsku, zaposlio se u brodogradilištu i i tamo učestvovao u samoj izradi Titanika“, kaže Vemić za Boje jutra na TV Vijesti.

On objašnjava da je Bećo bio član visoke podase Titanika, a po kazivanju je potonuće preživio tako što se zakačio za bure koje je satima plutalo u moru, nakon čega ga je spasio drugi brod.

„Bećo se vratio u proljeće 1914. godine i donio priču o velikoj tragediji sa Titanika, fotografije i novinske članke, a nedugo nakon toga je preminuo od srčanog udara“, kaže Vukić Vemić.

On objašnjava da je Bećo po povraku prenio priču koja je tada postojala  u Engleskoj, a koja govori o postojanju uklete egipatske mumije koja je, prema vjerovanju, prenosila nesreću.

Kako kaže Vemić, neko od putnika je želio da prenese mumiju, usljed čega su, prema predanju, potonuli i Titanik i mumija.

„Nažalost, ništa sa Bećovog putovanja nije sačuvano, jer je sve izgorelo u porodičnoj kući prilikom neprijateljske invazije 1943. godine“, kaže Vemić.

3 komentara

  1. I am glad for writing to make you understand of the beneficial discovery my wife’s princess encountered checking your web site. She realized some details, including how it is like to possess a marvelous giving spirit to have the mediocre ones clearly gain knowledge of a number of tricky subject matter. You truly exceeded people’s desires. Thanks for coming up with the beneficial, trustworthy, informative and as well as easy tips on the topic to Evelyn.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com