VASKRŠNJE SLUŽBE PREKO TV EKRANA: Kako će pravoslavne crkve slaviti Vakrs? - Volim Podgoricu

VASKRŠNJE SLUŽBE PREKO TV EKRANA: Kako će pravoslavne crkve slaviti Vakrs?

Iako je Mitropolija crnogorsko promorska najavila da će tražiti dopuštenje da vjernici mogu doći u hramove za najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, danas je direktor policije Veselin Veljović, “tvitovao” da to neće biti moguće,i najavio da će svaki pokušaj kršenja naredbi i mjera policija  energično spriječiti i odgovorne za ugrožavanje procesuirati, u skladu sa zakonom, bez izuzetka.

Ovo upozorenje je stiglo nakon privođenja mitropolita Amfilohija, sveštenstva i građana u nedjelju, na Cvijete, kada su nekoliko sati davali izjave u policiji. Na liturgijama na Zlatici, gdje je služio mitropolit, kao i u Hramu Hristovog Vaskrsenja nije bilo vjernika, a Tužilaštvo se još uvijek nije izjasnilo kako su privedeni sveštenici prekršili mjere.

PRIVEDEN MITROPOLIT AMFILOHIJE: Služio u manastiru na Zlatici

DETALJI PRIVOĐENJA SVEŠTENSTVA I VJERNIKA: Policajci su došli ispred Hrama i počeli su da legitimišu i ispituju građane (FOTO)

VELJOVIĆ: Vjerski obredi u vjerskim objektima isključivo bez vjernika

Pravoslavni vjernici, međutim, u većini pravoslavnih crkava neće moći prisustvovati vaskršnjim liturgijama, osim u Bugarskoj, gdje je predsjednik popustio pritiscima i odobrio otvaranje hramova za vjernike uz poštovanje pravila protiv širenja korona virusa.

U Bjelorusiji, takođe, neće biti zatvoreni hramovi za vjernike tokom Vaskrsa, obećao je predsjednik Aleksandar Lukašenko. Bez obzira na koronu, on sâm neće propustiti da i ove godine ne prisustvuje liturgiji.

“Još jednom naglašavam: nećemo nikome zabranjivati da ide u crkvu. To je moj strogi zahtjev. Nikome ništa ne zabranjujemo. To smo saopštili rukovodstvu svih crkava, konfesija, uključujući i Pravoslavnu crkvu. Ko hoće da se pomoli, neka ide u crkvu. Ja ću ići u crkvu. To je moja tradicija. Rijetko idem, ali na Božić i Vaskrs sam uvijek u crkvi“, izjavio je Lukašenko na sastanku sa Vladom oko situacije sa virusom korona.On je ipak pozvao sveštenstvo da dugo ne zadržavaju vjernike u hramu, uzimajući u obzir nastalu situaciju.

“Neka zapale svijeću i izađu. Propovijedi je bolje držati pored hrama“, smatra bjeloruski lider.

Grčka vlada je zatražila od tužilaštva da podigne optužnice protiv dva sveštenika koji su služili pričest u nedjelju, uprkos zabrani službi radi sprečavanja širenja novog koronavirusa, prenio je portal Grik siti tajms.

Rumunska pravoslavna crkva odlučila je takođe da budu obustavljeni svi obredi do daljeg.

Vjernici, kako im je sugerisala crkva, mogu da drže upaljene svijeće na balkonima i dvorištima svojih kuća i izgovaraju molitve.

Sveti plamen će biti donijet iz Jerusalima u subotu ujutru i biće proslijeđen svim eparhijama u zemlji i nju će volonteri sa zaštitnom opremom nositi vjernicima, koji je žele u svojoj kući.

Prvog dana Uskrsa volonteri će starijima i bolesnima ponuditi i blagosiljani hljeb poprskan svetom vodom i vinom.

Rumunska vlada je pozvala građane da slave kod kuće.

Ruska pravoslavna crkva naredila je da od 13. do 19. aprila vrata hramova u Moskvi i okolini budu zatvorena za veliki broj ljudi.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je pravoslvne vjernike da za Uskrs ostanu u svojim domovima i prate liturgije preko televizije.

“U stalnom smo dijalogu sa svi vjerskim liderima. Došli smo do situacije da moramo da promijenimo tradiciju zarad zdravlja i života ljudi”, objasnio je on, prenose ukrajinski mediji.

On je rekao da će vlada učiniti sve da omogući vjernicima da prate službu od kuće, dok su pravoslavne crkve u Ukrajini navele da će odluku donijeti kad dođe vrijeme.

U Libanu su zatvorene crkve i hramovi, a pravoslavni hrišćani neće moći da prisustvuju službama, koje će se prenositi preko televizije ili društvenih mreža.

N.P.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com