Da li će studenti polagati elektronskim putem? - Volim Podgoricu

Da li će studenti polagati elektronskim putem?

Senat Univerziteta Crne Gore razmatraće predlog da se polaganje predispitnih provjera znanja (kolokvijumi, testovi i slično) organizuje elektronskim putem tokom trajanja privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa i to za one ispite za koje je moguće organizovati takav vid organizacije provjere znanja, saopštio je Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

“Predlog je iniciran od strane predstavnika Studentskog parlamenta u Senatu, a izjašnjenje najvišeg akademskog tijela na elektronskoj sjednici očekuje se u četvrtak, 16. aprila. U slučaju prihvatanja navedene inicijative, izašlo bi se u susret potrebama studenata u aktuelnom trenutku i doprinijelo kontinuiranom izvršavanju obaveza definisanih ECTS katalozima, odnosno Akademskim kalendarom, koji propisuje da se predispitne provjere znanja organizuju isključivo u terminima predviđenim za nastavu. Predispitne provjere znanja koje nije moguće organizovati tokom trajanja privremenih mjera, a zbog zbog specifičnosti pojedinih predmeta i studijskih programa, studenti bi bili u prilici da polažu po prestanku privremenih mjera i to u prostorijama Univerziteta, odnosno njegovih organizacionih jedinica”, istakli su iz SPUCG.

Predloženo je i da ukoliko je ECTS katalogom (silabusom) predviđeno da u okviru završnog ispita studenti polažu cijelo gradivo predmeta, nezavršene predispitne obaveze i završni ispit mogu biti organizaciono spojeni.

“Ukoliko se polaganjem predispitnih obaveza studenti oslobađaju dijela gradiva, ono će biti organizovano u posebnom terminu prije ispita ili zajedno sa ispitom, stoji u predlogu. Senat treba i da se izjasni o tome da polaganje završnih ispita bude organizovano u prostorijama Univerziteta po prestanku privremenih mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, a pod uslovom da iste ne budu ukinute prije početka junskog ispitnog roka u skladu sa Akademskim kalendarom za 2019/20. godinu. Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta i Pravilima studiranja definisano je da student polaže završni ispit u prostorijama ustanove i to po završetku nastave iz tog predmeta, zbog čega polaganje završnog ispita nije moguće dok su na snazi privremene mjere nadležnih institucija”, kazali su iz SPUCG.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com