Sve preko tri jaja na dnevnom nivou za Vaskrs nam može izazvati tegobe - Volim Podgoricu

Sve preko tri jaja na dnevnom nivou za Vaskrs nam može izazvati tegobe

Tradicionalno, za Uskrs smo navikli da spremamo bogatu gozbu s bogatim predjelom, pečenjem, kolačima i neizostavnim kuvanim jajima. Velika količina kalorija koju unesemo tog dana može i da nam škodi, zato je važno znati mjeru.

Prema preporukama ljekara, za potpuno zdrave osobe koje nemaju problem sa povišenim vrijednostima LDL holesterola, sasvim je prihvatljivo konzumiranje tri jaja dnevno. Pošto postoje osobe kojima jaja smetaju, ovo je preporuka samo za zdrave osobe.

“S obzirom da dolazi Uskrs, kada se jede i dosta više jaja, baš kao i ostale jake (masne) hrane, naravno da može i više da se pojede. Ovo nije redovna konzumacija pa da dugoročno utiče na organizam. Masno je žumance, dok je bjelance uglavnom protein, lako se vari”, objašnjava za portal b92.net dijetetičar-nutricionista Jasna Vujičić.

Ona kaže da ako pretjerate sa masnom hranom (jaja, pečenje itd), možete da osjetite mučninu, bolove u abdomenu, dobijete dijareju ili povraćate.

Prema njenim riječima, jaja i ostala masna hrana se teže vare nego, recimo, ugljeni hidrati i proteini. Potrebni su određeni enzimi da bi se ta hrana prevarila, pa u varenju učestvuje i žuč. Neke osobe zbog preterivanja u masnoj hrani dobiju bol u predjelu žučne kese što je znak da od tada treba da smanje unos masnoća.

“Dakle, ukoliko budete pretjerali za Uskrs, u ponedeljak smanjite unos masnoća i biće sve ok. Jaja idu fino uz većinu predjela i jela praznične trpeze i nalaze se i u sastavu mnogih jela koja tada jedemo: ruska salata, mimoza salata, pite, gibanice, proja, kolači i torte, pohovana jela, peciva i testenine itd. Najvažnije od svega je da ne prihvatimo Uskrs kao takmičenje u tome ko će od ukućana moći da pojede više i obilnije. Što se tiče broja jaja uz inače bogatu prazničnu trpezu, gledajte da ipak ostanete u preporučenom limitu od tri komada”, savjetuje Vujičić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com