KADA DANAS OFARBATE ČUVARKUĆU, ŠTA SA STAROM? Ovo su najvažniji običaji na Veliki petak - Volim Podgoricu

KADA DANAS OFARBATE ČUVARKUĆU, ŠTA SA STAROM? Ovo su najvažniji običaji na Veliki petak

Prvo ofarbano jaje za Vaskrs čuva se tokom cijele godine, dok ne ofarbate novo.

Prvo obojeno jaje u narodu se zove čuvarkuća jer čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla.

Običaj je da se ovim jajetom djeci trljaju obrazi, da budu rumena i zdrava.

Čuvarkuća se čuva obično kraj ikone, do sledećeg Vaskrsa.

Kada se sledećeg Vaskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz rijeku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umjesto ukućana prihvatalo. Ako rijeke nema u mjestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima se i spaljuje.

Na Veliki petak raspet je Isus Hrist, a ovim činom Gospod je pristao na žrtvu raspeća, i time primio sve grijehove čovječanstva na sebe.

Kao što je Hristos prorekao na Tajnoj večeri, prije petka ujutro apostol Petar se, u strahu da i njega ne zatvore i kazne, tri puta odrekao svog Gospoda.

 

Shvativši šta je uradio, odmah se pokajao u gorkom plaču. Izdajnik Juda, kad je saznao da je Isus osuđen na smrt, mučen grižom savjesti objesio se.

 

FOTO: PRINTSCREEN YT

Na taj dan sjećamo se događaja koji su neposredno prethodili raspeću, počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspjelog pokušaja da ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: “Raspni ga!”. Zatim, nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima riječima: “Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade”.

Običaji

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako su Blagovijesti. Strogo se posti, i jede se samo suvi hljeb i pije voda. Običaj je da se farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Takođe se i ne pjeva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsanedjelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obilježava se vrijeme smrti i skidanja sa krsta tijela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica.

Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedjelji stradanja za sav hrišćanski svijet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje pravoslavna crkva ove godine obilježava u nedjelju, 19. aprila.

Žene na ovaj dan tradicionalno farbaju uskršnja jaja, i pripremaju bogatu porodičnu trpezu za predstojeći praznik.

3 komentara

  1. Слава Христү Богү на нөбү нама живоьа и эдравьа на эөмьи. Амин!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com