Vaspitači snimili nove igre “Igraj se doma!”

U okviru kampanje #OstaniDoma, vaspitači iz vrtića širom zemlje pridružili su se akciji #IgrajSeDoma i na društvenim mrežama objavljuju video snimke raznih igara za roditelje i djecu predškolskog uzrasta uz poziv roditeljima da podrže razvoj djece kroz igru kod kuće.

“Dijete je aktivan činilac sopstvenog razvoja, a igra aktivnost koja aktivira sve psihičke i fizičke potencijale. Zato, dajte djetetu da se spontano i slobodno igra, da ima dovoljno doživljaja i iskustava, da raspolaže sa dovoljno vremena, prostora i materijala za igru”, poručuje Jasmina Brajović, vaspitačica iz JPU “Đina Vrbica” u Podgorici, čiji je snimak igre s makaronima dostupan na linku https://youtu.be/WTlNAwh0LWs

Brajović ističe da ova igra s makaronima podstiče razvoj koordinacije oko-ruka, kao i strpljenje i preciznost u radu, a pri tom se razvijaju i intelektualne sposobnosti (klasifikacija po jednom svojstvu- boji) i kreativnost u stvaranju malih “umjetničkih” djela.

Njena koleginica Marijana Živković iz JPU “Vukosava Ivanović Mašanović” u Baru snimila je zanimljivu igru sa špagetama i geometrijskim figurama koja je dostupna na linku https://youtu.be/k7yolkwp9Vw

“Iskoristimo ovo vrijeme kod kuće na kvalitetan način. Uz malo mašte i kreativnosti i u svom domu postaje zabavno. Zato igrajmo se doma!”, poručuje Živković, roditeljima djece predškolskog uzrasta.

Za djecu ovog uzrasta često je pravi izazov naučiti koja je lijeva, a koja desna strana. Iz tog razloga, Slađana Mijović, vaspitačica iz JPU “Đina Vrbica” u Podgorici, predlaže jednostavnu i korisnu igru za učenje lijeve i desne strane koja je svim roditeljima dostupna na linku https://youtu.be/SkLBpiFrAXU

“Cilj snimka je da pomognemo djeci da na zanimljiv način prošire svoja znanja o prostornim relacijama: lijevo-desno, gore-dolje, naprijed-nazad”, poručuje Mijović.

Akciju #IgrajSeDoma pokrenuli su UNICEF, Udruženje “Roditelji” i Ministarstvo prosvjete. U okviru nje, roditelji i vaspitači objavljuju video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me). Cilj je da se pruži podrška roditeljima djece predškolskog uzrasta da im tokom ove krize posvete dodatno vrijeme, pomognu im da se opuste i podstaknu njihov razvoj kroz razne vrste igara kod kuće.

loading...
Tagovi

Slične Objave

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close