Znate li kako Grci slave Uskrs? Da li ste čuli za ovu TRADICIJU? - Volim Podgoricu

Znate li kako Grci slave Uskrs? Da li ste čuli za ovu TRADICIJU?

Grci su pravoslavci i mada ne koriste Julijanski kalendar, već kalendar Milutina Milankovića (koji se umnogome razlikuje od Julijanskog), kad je riječ o Uskrsu, ovaj praznik po oba kalendara “pada” na isti dan.

Uskrs je porodični praznik, ukućani dan počinju kucanjem jaja koja se farbaju najčešće na Veliki petak, a potom s okupljaju oko svečane trpeze koja se po tradiciji sastoji od domaće pogače i jagnjetine.

U Grčkoj se ovaj praznik zove “Pasha”, a običaji se razlikuju od kraja do kraja. Tako na primjer, na Krfu se njeguje nesvakidašnji običaj.

Stanovnici ovog ostrva prazničnu nedjelju započinju razbijanjem posuđa. Zapravo, od samog jutra, mještani sa prozora bacaju zemljane ćupove, tanjire i činije na ulicu.

Po jednom vjerovanju, ovaj običaj je proistekao iz prakse u drevnoj Veneciji, gdje su se na početku nove godine stare stvari izbacivale iz kuće.

Drugi, pak, vjeruju, da razbijanjem zemljanog posuđa simbolično se slavi početak proljeća, buđenje prirode koja će donijeti plodove, hranu, sve ono što se drži i priprema u ovim posudama.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com