OBIČAJI ZA DRUGI DAN VASKRSA: Ovo OBAVEZNO morate uraditi na Svijetli ponedeljak kako bi u kući zavladala sreća - Volim Podgoricu

OBIČAJI ZA DRUGI DAN VASKRSA: Ovo OBAVEZNO morate uraditi na Svijetli ponedeljak kako bi u kući zavladala sreća

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedjeljak je drugi dan slavlja.

Vaskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedjelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je uskrsna nedjelja prvi dan.

Tako se Vakršnji ponedeljak se ubraja u pokretne praznike.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja. To je, takođe dan kada se praktikuju razni običaji bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

U nekim selima još postoji običaj polivanja djevojaka na vaskršnji ponedjeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama djevojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih djevojačkih greha, a to takođe podsjeća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, djevojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Na vaskršnji ponedjeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina, prijatelji.

Takođe, prema narodnom vjerovanju, danas treba hranu i jaja podijeliti siromašnima da i oni osjete radost praznika i da bi domaćinu godina bila srećna i berićetna.

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com