Prošla godina najtoplija u Evropi do sada - Volim Podgoricu

Prošla godina najtoplija u Evropi do sada

U Evropi su prošle godine zabilježene najviše temperature, čime se produžava trend rekordnih emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, saopšteno je u novoj studiji objavljenoj povodom Dana planete Zemlje.

Prema godišnjem izvještaju Servisa Evropske unije za klimatske promene Kopernikus, u Evropi je prošle godine zabilježena najviša prosječna temperatura do sada.

U izvještaju se napominje da je od 12 najviših prosječnih temperatura u Evropi do sada 11 zabilježeno nakon 2000. godine.

Direktor Kopernikusa ocijenio je da će se trend rasta temperatura najvjerovatnije nastaviti i ove godine.

Podaci za period između decembra 2019. i februara 2020. godine ukazuju na to da je ova zima bila najtoplija u Evropi do sada, prenio je Rojters.

Naučnici su istakli da su visoke prošlogodišnje temperature nastupile uprkos tome što je izostala pojava El Ninja, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena koji obično dovodi do porasta temperatura.

Umjesto toga visok atmosferski pritisak pomogao je pojavu talasa visokih temperatura u junu i julu, kada su zemlje kao što su Francuska, Njemačka, Belgija i Holandija zabilježile najviše temperature do sada.

Koncentracija gasova u atmosferi koji dovode do globalnog zagrijevanja, kao što su ugljen-dioksid i metan, prošle godine se popela na nivo kakav na planeti nije viđen milionima godina i na kojem se nalazi i sada, istakli su naučnici.

Članice Evropske unije planiraju da emisiju štetnih gasova svedu na nulu do 2050. godine u skladu sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama koji je usvojen 2015. godine, prenosi Tanjug.

Glavni cilj ovog sporazuma je ograničenje rasta globalne prosječne temperature na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na pre-industrijski period.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com