PAUNOVIĆ: Razmatra se produženje moratorijuma na kredite, ubrzaće se procedure kod IRF-a - Volim Podgoricu

PAUNOVIĆ: Razmatra se produženje moratorijuma na kredite, ubrzaće se procedure kod IRF-a

Centralna banka CG razmatraće opciju produžetka moratorijuma na kredite kod komercijalnih banaka, a razmatraće se i mogućnot produženja roka za plaćanje poreskih dugova, kazao je u večerašnjoj emisiji “Načisto” na TV Vijesti pomoćnik ministra finansija za budžet Bojan Paunović.

U okviru novog paketa mjera radiće se na pojednostavljivanju procedura Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za odobravanje kredita, kao i na ublažavanju kriterijuma.

Paunović nije precizirao mjere iz drugog Vladinog paketa ekonomskih mjera koje će biti usvojene u petak, a koji privrednici s nestrpljenjem očekuju.

Ministarstvo finansija je, kako je rekao, procijenilo da će pad prihoda u budžetu u ovoj godini biti između 300 i 400 miliona eura. Objasnio je da će Vlada garacniju Svjetske banke od 80 miliona eura iskoristiti da podmiri manjak u državnoj kasi u ovoj godini, a ne za vraćanje dugova koji dolaze na naplatu u narednoj godini.  Uz tu garanciju se država može zadužiti u iznosu od 250 miliona eura.

Paunović je rekao i da se uveliko radi na rebalansu budžeta.

Predstavnik Unije poslodavaca Goran Đurović je, u emisiji, postavio brojna pitanja crnogorskih privrednika koji su, kako je rekao, zbunjeni i ne znaju šta da očekuju, ali uglavnom nije dobio konkretne odgovore.

Paunović je, na pitanje, koje će uslove morati da ispune ugostitelji i mali privrednici poput frizera ili zanatlija, kako bi se pripremili, kazao da to još nije poznato i da će o tome odlučiti zdravstvena struka.

Na pitanje kako pomoći desetinama hiljada onih koji se nalaze u “sivoj zoni” , Paunović je rekao do oni treba da se registruju, ili kod Zavoda za zapošljavanje ili da registruju svoju djelatnost.

Đurović je rekao da bi Vlada morala djelovati brže i odlučnije, kao i da je privredi neophodna finansijska podrška.

 

 

 

1 komentar

  1. Hello , I do not really totally agree to the article… I personally believe that you should certainly mention a lot more specific percentage as well as authenticate your actual remarks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com