Zašto može park, ali ne i plaža? Zašto neke pijace rade, a druge ne? Kako možemo zajedno u krevet, ali ne na ulicu?… - Volim Podgoricu

Zašto može park, ali ne i plaža? Zašto neke pijace rade, a druge ne? Kako možemo zajedno u krevet, ali ne na ulicu?…

Od juče su u Crnoj Gori na snazi blago relaksirane mjere brojnih zabrana uvedenih zbog kontrole pandemije korona virusa, koje su građani pozdravili tako što su u velikom broju izašli u parkove i na ulice. Kako su u razgovoru sa reporterom “Volim Podgoricu” rekli Podgoričani, svjesni su da su neke mjere neophodne zbog spriječavanja širenja bolesti, ali su istovremeno brojne mjere i – nelogične.

Sinoć se, na svom Tviter nalogu oglasio i Institut za javno zdravlje odakle su upozorili da građani u Podgorici, već prvog dana popuštanja, ne poštuju distancu na javnim površinama.

POPUŠTANJE MJERA: Građani mogu vani do 23,00, prodavnice rade do 22,00, ukidaju se zabrane nedjeljom

Slike sa podgoričkih ulica pokazuju da nismo dovoljno naučili

KONAČNO: Podgoričani nakon popuštanja mjera disali punim plućima (FOTO)

Dr Sanja Medenica, predstavnica zdravstvenog kriznog  štaba juče nije imala odgovor na pitanje zbog čega zelena pijaca Gintaš u Podgorici radi tokom cijelog trajanja pandemije, a ne radi pijaca u Cetinju. Medenica je rekla da ne zna odgovor na pitanje u čemu je razlika, ali da će pokušati da dobije informaciju kako bi je saopštila javnosti.

“Nije problem da ispoštujemo sve mjere koje su logične, jasne i precizne. Mislim da niko ne bi imao problem s tim. Međutim, veliki je broj mjera koje nemaju nikakve logike, i građani su zbunjeni ali i revoltirani”, kaže za VP Podgoričanka Milica Mitrović koja navodi nekoliko primjera:

“Recimo, mjera da dvoje odraslih ne može biti na ulici zajedno, što znači da bračni par koji 24 sata provodi zajedno i spava zajedno, ne može zajedno na ulicu. Takođe, mjera da roditelj ne može na ulicu sa dvoje djece mlađe od 11 godina. Zamislite majku koja ima djecu od 3 i 5 godina, kako da ostavi jedno dijete kući a drugo izvede na vazduh?”

JOŠ JEDNA OSOBA OBOLJELA OD KORONA VIRUSA: Došla iz inostranstva prije 13 dana

MANJE JE MRTVIH OD KORONE NEGO OD GRIPA Vujović se složio sa Đokovićem: Ko se tu igra sa nama i zašto!?

I drugi Podgoričani koje smo juče pitali da li su im sve mjere jasne i logične, uglavnom su, odgovorili da to nije slučaj i da je to razlog što se slabije poštuju.

“Ne možete na plažu, a možete u park. Ne možete u Cetinje, a možete u Danilovgrad. Vidimo i da građevinski radnici nesmetano rade i ne poštuju mjere, a sa druge strane hapse se i kažnjavaju građani koji su sjeli na klupu u parku”, kaže Podgoričanin Marko P.

Ovo su SVE MJERE donešene u cilju spriječavanja širenja zaraze

KO SU LJUDI KOJI U CG UPRAVLJAJU KORONA KRIZOM? Vidimo samo nekoliko, a mnogo ih je više iza scene (FOTO)

Nadležni ni juče nisu objasnili zašto se Tuzi, Podgorica i Danilovgrad tretiraju kao jedna cjelina pa je moguće putovanje iz jedne u drugu, a isto to nije dozvoljeno ostalim opštinama.

Dr Sanja Medenica

Iz Vlade i NKT još uvijek nisu odgovorili na ovo i slična pitanja, a zdravstveni radnici koji na pres konferencijama odgovaraju na pitanja medija, uglavnom, kažu da oni nisu adresa za ta pitanja, iako su, kako se to navodi, oni ti koji predlažu mjere.

Dr Sanja Medenica juče, takođe, nije mogla odgovoriti na pitanje zašto je moguće putovati iz Podgorice u Danilovgrad ili Tuze, ali ne i između Andrijevice i Berana.

Foto VP

Medenica je kazala da su Podgorica, Danilovgrad, Tuzi i Cetinje pod nadzorom Instituta za javno zdravlje iz Podgorice čiji su epidemiolozi zaduženi za ove četiri opštine, ali nije objasnila zbog čega je to u vezi sa slobodom kretanja građana između opština.

Šta dalje?

Premijer Duško Marković kazao je danas, na sastanku sa predstavnicima turističke privrede da će već od 4. maja biti stvoreni uslovi za otvaranje malih i srednjih preduzeća, a u drugoj polovini maja i ugostiteljskih objekata i hotela uz poštovanje mjera.

Marković je kazao i da će biti otvorene marine na Jadranu.

MARKOVIĆ: Otvaranje ugostiteljskih objekata od 15. maja

Predsjednik Vlade je rekao da Crna Gora nije uvela vanredno stanje jer ono ograničava ne samo slobode i prava, nego i stvaralački i preduzetnički potencijal u svakom segmentu. „I po rezultatu na suzbijanju epidemije, i po modelu upravljanja, Crna Gora se razlikuje od drugih zemalja“ – kazao je predsjednik Vlade.

 

2 komentara

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and today every time a comment is added I receive four emails concentrating on the same comment. Can there be in whatever way you can remove me from that service? Thanks!

  2. Just right points?I might be aware that as anyone who in point of fact doesn’t write on blogs so much (if truth be told, this can be my first publish), I don’t assume the time period ‘lurker’ could be very turning into to a non-posting reader. It’s no longer your fault in the least , but possibly the blogosphere may just get a hold of a greater, non-creepy name for the ninety folks that revel in studying the content material .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com