UKIDANJE MJERA: Ovo su SVI poznati datumi, ŠTA I KADA počinje da radi i kako do subvencija - Volim Podgoricu

UKIDANJE MJERA: Ovo su SVI poznati datumi, ŠTA I KADA počinje da radi i kako do subvencija

Nakon skoro dva mjeseca izolacije zbog epidemije korona virusa, život mora da se nastavi,  pa se i u Crnoj Gori, kao i mnogim evropskim državama krenulo sa popuštanjem mjera zabrane.

Međutim, izvjesno je da ništa više neće biti kao što je bilo, a epidemilozi upozoravaju da popuštanje mjera nikako ne znači i popuštanje poštovanja mjera, ponajprije – distance.

Mnogo toga još uvijek je nepoznanica, a kako naglašavaju u Vladi, ukidanje mjera zavisi isključivo od epidemiloške situacije.

U Crnoj Gori u nedjelju nije bilo novooboljelih, ali je jedan pacijent, star 83 godine, koji je pozitivan na virus, preminuo, što je ukupno sedam preminulih od početka epidemije u Crnoj Gori. Takođe, pojašnjeno je ranije da samo jedna preminula osoba nije imala drugih bolesti.

Nema novih slučajeva korona virusa

JOŠ JEDNA ŽRTVA KORONE U CG: Pacijent preminuo u Kliničkom centru

POPUŠTANJE MJERA: Građani mogu vani do 23,00, prodavnice rade do 22,00, ukidaju se zabrane nedjeljom

Prije pet dana produženo je vrijeme u kojem građani mogu da se kreću van kuća do 23 sata, što važi i nedjeljom.

Data je i saglasnost na upražnjavanje individualnih sportskih i rekreativnih fizičkih aktivnosti na javnim površinama poput trčanja, džoginga i dr. uz obavezno držanje distance i poštovanje svih ostalih mjera prevencije, a posebno fizičke distance.

Pojačane mjere opreza biće propisane tokom normalizaicije svih aktivnosti.

Institut za javno zdravlje je u nedjelju saopštio da je od 4. maja obavezno nošenje maski u svim zatvorenim javnim prostorima, a preporučeno je i da e maske nose “uvijek i svuda”.

MUGOŠA: Od preksjutra za sve OBAVEZNE MASKE u zatvorenim prostorima

“To su šalteri u administaciji, bankama, prodavnice, biblioteke, muzeji, galerije, auto škole, taksi, svuda će se morati nositi maske. Za sve ostalo ćemo insistirati, davati preporuke i neće mi biti teško da svakog dana molim građane da poštuju mjere, kazao je ranije dr Boban Mugoša.

Iz intituta su naveli da je nošenje maski značajno zbog asimptomatskih nosioca virusa koji ga prenose.

Od sledećeg ponedjeljka otvoriće se prodavnice, zanatske radnje, a biće omogućen i odlazak građana u vikendice.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović rekao je da će NKT, ako epidemiološka situacija i dalje bude pod kontrolom, u drugoj fazi ublažavanja privremenih mjera planiranoj je za 4. maj dati saglasnost na:

1.      Omogućavanje rada prodavnica (tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija…).

2.      Omogućavanje odlaska do vikendica u drugim opštinama.
3.      Gradski taxi prevoz, kao i lokalni javni gradski prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze novim koronavirusom.
“Ako uspješno savladamo drugu fazu, treća faza počeće 18. maja i obuhvatiće: otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara. Ukoliko uspješno savladamo i tu fazu, četvrta faza, počela bi 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni gradski i međugradski saobraćaj, uz odgovarajuće mjere zaštite.

SIMOVIĆ: Od 4. maja rade frizeri, butici, taksisti, od 18. ugostitelji i tržni centri

Treća faza, kako je kazao, nastupa 18. maja i podrazumijeva  otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Iako je najavljeno ponovno otvaranje prodavnica, kafića, restorana, uslužnih djelatnosti, njihovi vlasnici još uvijek ne znaju precizno šta moraju preduzeti kako bi obezbijedili bezbjednost u svojim objektima i da li to podrazumijeva neke adaptacije prostora i nova ulaganja.

Simović foto gov.me

Ukoliko uspješno savladamo i treću fazu, kako je rekao Simović, četvrta faza, počela bi 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni gradski i međugradski saobraćaj, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Sve privrednike, koji su, osim rijetkih izuzetaka, pretrpjeli ogromne štete i našli se u nezavidnoj situaciji, zanima  kada i kako mogu ostvariti subvencije za plate zaposlenih. Ove subvnecije se odnose na april i maj, ali ne i za mart, iako su objekti, odlukom države, zatvoreni polovinom mjeseca.

DRUGI PAKET EKONOMSKIH MJERA: Funkcionerima iz A i B grupe plate manje za 50 odsto, pomoć zaposlenima, penzoinerima, firmama…

KAKO DO SUBVENCIJA: Evo ko ima pravo, koje uslove mora ispuniti i gdje se prijaviti

Vlada je u drugom paketu ekonomskih mjera najavila da će zatvorene djelatnosti i turistički sektor imati subvencije u iznosu od 100 odsto bruto minimalnog ličnog dohotka za sve prijavljene zaposlene, druga grupa su ugrožene djelatnosti, sa 70 odsto, a treća grupa će dobiti 50 odsto subvnecija na minimalac.

Koje kategorije imaju pravo i na kolike državne subvencije, kao i kako da ih ostvare, pogledajte OVDJE 

N.P.

1 komentar

  1. I¡¦m not certain the place you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent information I used to be in search of this information for my mission.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com