MJEŠTANI UPOZORAVAJU: Kroz naselje jure 100 kilometara na sat - Volim Podgoricu

MJEŠTANI UPOZORAVAJU: Kroz naselje jure 100 kilometara na sat

Mještani prigradskog naselja Plandište ponovo su juče upozorili nadležne institucije da se svakodnevno suočavaju sa velikim problemima koje im stvaraju nesavjesni vozači na način što, upravljajući vozilima, razvijaju velike brzine na putu Berane -Petnjica.

Istakli su da je na taj način ugrožena njihova bezbjednost, s obzirom da pomenuti put, u dužini od nekoliko stotina metara, prolazi pored njihovih kuća.

“Kada se izađe iz Petnjice nailazi se na dio puta koji kroz naše naselje vodi ka Beranama. Ta dionica puta je ravna i nema nepreglednih krivina, čime predstavlja izazov za brojne nesavjesne vozače koji ovuda, vozeći auta, razvijaju brzinu i preko sto kilometara na čas. Nekad to predstavlja pravo divljanje kroz naseljeno mjesto čime su životi mještana Plandišta često ugroženi. Ugroženi su i vozači koji se uključuju sa sporednih puteva, jer nemaju vremena da pravovremeno uoče vozila koja munjevitom brzinom jure glavnom saobraćajnicom. Evidentno je da se ovuda kreće i veliki broj neregistrovanih vozila. Zato ponovo apelujemo na nadležne da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju suzbijanja ovih pojava, jer mi samo čekamo kad će neko, zbog nečije neodgovornosti, na ovom putu da izgubi život”, ističe Avdulah Muratović.

On naglašava da su u posebno nezavidnom položaju djeca, s obzirom da pored puta nije izgrađena pješačka staza.

“Kada je prije nekoliko godina odrađena rekonstrukcija ovog dijela puta nije se pristupilo izgradnji trotoara. Zato su pješaci prnuđeni da se kreću kolovozom. U takvoj situaciji su naročito ugrožena djeca i đaci koji svakodnevno u velikom broju pješače na ovoj dionici. Bilo je slučajeva da djeca dolaze kući uplašena pričajući da su jedva izbjegla vozila koja se ludački kreću kroz Plandište”, ističe Muratović.

Mještani Plandišta navode da su se i ranije obraćali nadležnim institucijama da ovaj problem riješe, ali da to nije urodilo plodom.

“Nakon našeg obraćanja, policija je prošle godine pojačala kontrolu saobraćaja na ovom potezi i samo u toku jednog dana su napisali na desetine prijava. Međutim, poslije toga opet se nastavilo po starom. Svi praktično okreću glavu od ovog problema, iako su životi ljudi u pitanju. Posebno je pogubno što je prilikom rekonstrukcije puta u klonjena i ulična rasvjeta kroz Plandište. Tako je naše naselje tokom noći potpuno neosvijetljeno, što dodatno stvara bojazan da će se ovdje desititi tragedije, ako se ne reaguje što prije”, kazali su mještani.

Radar bi riješio problem

Mještani Plandišta ističu da bi se posgavljanjem stalne radarske kontrole u njihovom mjestu problem brze vožnje donekle riješio.

“Nakon brojnih upozorenja, telefonima smo znali da snimimo pojedine vozače koji, ne poštujući ograničenja kroz naseljeno mjesto, prosto prolete kroz Plandište. Iza njihovih vozila može da se vidi samo prašina, što posvjedočava o kakvoj se opasnoj vožnji po sve učesnike u saobraćaju radi. Te snimke smo javno pokazivali, ali ni to nije urodilo plodom da se nesavjesni vozači, u okviru zakonskih mjera, urazume i da im se stavi do znanja da to više ne smiju da rade. Sigurni smo da bi se postavljanjem radara na ovom mjestu problem brzo riješio”, poručili su mještani.

 

Izvor Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com