POMAŽE LI MRTVACU RESPIRATOR? Mala privreda otvara objekte 4. maja, ali to je početak novih problema - Volim Podgoricu

POMAŽE LI MRTVACU RESPIRATOR? Mala privreda otvara objekte 4. maja, ali to je početak novih problema

Mala privreda u Crnoj Gori, izuzev ugostiteljskih objekata, dobila je dozvolu Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje zaraznih bolesti da 4. maja ponovo otvori svoje objekte, ali mnogi se već sada “hvataju za glavu” jer tek tada stižu problemi.

Kako su za Portal “Volim Podgoricu” rekli neki od vlasnika prodajnih objekata garderobe i obuće, oni već sada mogu u magacine da spakuju proljećnju kolekciju koju nisu prodali jer su bili zatvoreni.

KOD FRIZERA KAO U OPERACIONU SALU: Obavezne maske, rukavice, dezinfekcija… nema druženja ni KAFENISANJA

Imaju, kako navode, opciju da tu robu pokušaju prodati ispod cijene, ili da je ostave za sledeću godinu, ali i to je rizik jer će biti “demode”.

Kako za “Volim Podgoricu” kaže Nataša Stojanović, predsjednica Odbora za trgovinu odjećom i obućom u Uniji poslodavaca Crne Gore, ovakvih preduzeća je u Crnoj Gori oko hiljadu, a neka zapošljavaju desetine, pa i stotine radnika. Ovaj odbor trenutno radi na definisanju gorućih problema i traženju načina da se oni riješe.
“Mi se sada, kada ponovo otvaramo prodajne objekte, suočavamo sa brojnim problemimam i nedoumicama. Ova preduzeća su, uglavnom, uvozno orjentisana, a uvoz je trenutno, u najmanju ruku otežan. Iz nekih država čak nije ni moguć, a svakako je poskupio. Pojedine kompanije, koje su nabavile proljetne kolekcije prije blokade granica, uložile su novac, a nisu realizovale prodaju jer su bili zatvoreni. Sada su u problemu nelikvidnosti jer nemaju novac da nabave ljetnju ili jesenju kolekciju. Čak i da imaju novac, u nekim slučajevima ni on ne pomaže jer uvoz iz zemalja iz kojih nabavljaju robu nije moguć ili je otežan”, objašnjava Stojanović. Ona naglašava da su subvencije za isplatu plata i zakupa samo manji dio problema kompanija.


“Mnogo je bitnije nabaviti robu i prodavati je, jer u tom slučaju obezbjeđujete sredstva i za plate, i za zakupe. Trenutno ne postoje povoljni krediti za likvidnost, ali se nadamo da će Vlada prepoznati ovaj problem i da će podsredstvom Investiciono razvojnog fonda i banaka,u okviru trećeg paketa ekonomskih mjera kreirati i takve kreditne linije, sa državom kao garantom.”, kaže Stojanović. Ona naglašava da je značajan problem ove privredne grane “sezonska roba”.

“To je roba koja ima svoj rok trajanja. Proljećne kolekcije koje nisu prodate, sada idu u magacine, a male su šanse da budu prodate i sledeće godine na proljeće, jer stižu nove modne linije”, kaže Stojanović.

Ona naglašava da su kompanije članice Odbora za trgovinu odjećom i obućom u Uniji poslodavaca Crne Gore ukazale da je ovo privredna grana koja zavređuje posebnu pažnju države, jer je, kao i turizam osjetljiva na sezonu.
“Reakcija države na zdravstvenu prijetnju pandemije korona virusa je bila brza i efikasna i rezultati su vidljivi. Međutim, mišljenja smo da se sa ekonomskim mjerama kasni, te da bi država trebala više direktno sarađivati sa privrednicima, čuti šta su njihovi konkretni problemi i zajedno sa njima tražiti načine da se oni riješe”, kaže Stojanović.
Ona slikovito objašnjava da “nema smisla mrtvacu stavljati respirator”.
“Da se poslužimo zdravstvenim rječnikom, ako imate mrtvaca, uzalud ćete ga priključiti na respirator. Tako je i sa privredom. Svako preduzeće je živa materija, konstatna cirkulacija roba i novca. Zbog toga je likvidnost ključna u našem poslu “,kaže ona.

”Vakcina za oporavak privrede” je poznata i potrebna je većini od nas, a zdrav privrednik, to višestruko vrati državi, zaključuje Stojanović.

VP/V.R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com