SUMNJATE DA VAS PRISLUŠKUJU ILI PRATE? Unesite OVE kodove u svoj telefon i provjerite ODMAH - Volim Podgoricu

SUMNJATE DA VAS PRISLUŠKUJU ILI PRATE? Unesite OVE kodove u svoj telefon i provjerite ODMAH

Brojni korisnici mobilnih telefona vjeruju da im se telefoni prate i prisluškuju, a u maloj Crnoj Gori ovo je posebno izraženo. Svojevremeno su, čak, pojedini telefonski operateri bili pod sumnjom da su dozvolili pristup trećih lica podacima svojih korisnika.

Iako nikada nije dokazano, postoje sumnje da se prisluškuju i prate telefoni novinara, političara, građanskih aktivista…

Unošenjem nekoliko kodova u svoj telefon možete saznati da li i vas neko prati.

Kada ukucate *#21# otkrićete da li su svi vaši pozivi i poruke preusmjereni. Status svake informacije će biti prikazan na ekranu. Ovu funkciju često koriste ljubomorni partneri ili roditelji koji pokušavaju da zaštite svoju djecu od kriminalaca.

Kod *#62# se koristi ako želite da saznate gdje se preusmjeravaju pozivi, poruke i podaci za koje vam se čini da niko ne može da dopre do njih. Velike su šanse u ovom slučaju da vaši govorni pozivi budu usmjereni na broj vašeg mobilnog operatera.

Postoje posebni kodovi poznati kao “Džejms Bondovi” koji omogućavaju nekome da prati vašu lokaciju i vama da vidite ko vas prati. Za ovo vam je potreban „Net Monitor“.

Ukucajte sledeće kodove: *3001#12345#* (za iPhone) i *#*#4636#*#* ili *#*#197328640#*#* (za Android).

Prvo je potrebno da idete u odjeljak pod nazivom UMTS Cell Environment, zatim UMTS RR info i da napišete svoj broj. Ovi brojevi su obližnje stanice koje se nalaze u blizini. Vaš telefon će se povezati sa najboljim signalom. Potom se vratite u glavni meni, kliknite MM info tab i zatim Serving PLMN. Zapišite broj pod kodom LAC (Lokalni kod okoline)

Uz pomoć ova dva broja i običnim internetom možete da odredite lokaciju na mapi sa kojom je povezan vaš telefon. Sumnjičave mobilne stanice mogu biti kamion ili mali autobus sa velikom antenom. Ovakva vozila se koriste za koncerte ili festivale gdje je internet slab. Ako se neki od njih nalazi u blizini bez ikakvog razloga, moguće je da se bave špijuniranjem.

Ako koristite Android, trebalo bi s vremena na vrijeme proveriti da li ima viruse. PlaceRaider je jedan od najopasnijih. Razvijen od strane stručnjaka, on pokazuje koliko je telefon ranjiv. Kada uđe u telefon, ovaj virus uzima niz fotografija iz sredine, kreira 3D model mjesta na kojem ste i zatim koristi prednosti bilo koje internet konekcije kako bi poslao prikupljene podatke sa svim podacima sa vašeg telefona.

Ako želite da se zaštitite, koristite aplikacije za poruke kao što su Telegram, Chare, Wickr ili Signal.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com