BEČIĆ: Slobodni mediji su najpouzdaniji čuvari demokratije, građanskih prava i sloboda - Volim Podgoricu

BEČIĆ: Slobodni mediji su najpouzdaniji čuvari demokratije, građanskih prava i sloboda

U ime Demokratske Crne Gore i u svoje ime svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori čestitam Dan slobode medija.
Društveni ambijent u Crnoj Gori već odavno ne podstiče slobodu medija. Naprotiv, veliki broj nerazriješenih slučajeva ubistava i napada na novinare, među kojima je najstariji i najpoznatiji ubistvo Duška Jovanovića, urednika dnevnih novina „DAN“, prije podstiče autocenzuru i držanje jezika za zubima, ako li ne i još nečasnije oblike novinarskog poziva, kao što je servilnost vlastima koje su i dovele do toga da novinari strijepe za svoj život ukoliko se odluče da profesionalno obavljaju svoj posao.

Utoliko ima više smisla istaći posebno priznanje svim slobodnim novinarima u Crnoj Gori koji su, uprkos pritiscima i ambijentu gušenja slobode medije, održali nivo profesionalnosti, bili na strani istine i pravde.

Poznato je da demokratskog društva nema bez dostizanja pune slobode medija. O tome nas, pored ostalog, uče i svi izvještaji Evropske unije u ovoj oblasti. Sloboda medija je, stoga, danas jedan od najpouzdanijih lakmusa na kojima se najbolje da sagledati do kojeg nivoa demokratizacije je stiglo, ili nije, naše društvo.

Imajući u vidu nerazriješene slučajeve ataka na slobodnu novinarsku riječ i tetošenja, od strane vlasti, onih medija čija se profesionalnost sastoji ponajprije u upornom i dosljednom služenju vladajućoj ideologiji, nije čudno što se Crna Gora nalazi na začelju u regionu kada je u pitanju sloboda medija i što je, već odavno, ponijela atribut zemlje cenzure i gušenja slobodne riječi.

U najžalosnijoj poziciji našao se javni servis pod kontrolom DPS-a koja više i ne pokušava da se sakrije jer je DPS izgubio osjećanje stida za ono što radi. Ne usteže se više ni pred ciljem punopravnog članstva u EU kojem je apsolutna sloboda medija ključni uslov. Takav odnos prema medijima u velikoj mjeri problematizuje i stavlja znak pitanja na deklarativno opredjeljenje DPS-a za evrointegracijski kurs.

U čvrstom i dubokom uvjerenju da su slobodni mediji najpouzdaniji čuvari demokratije, ali i svih građanskih prava i sloboda, i da bez njih nema slobodnog ni društva, ni pojedinca, kakvi svi želimo da budu u Crnoj Gori, svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori, još jednom, srdačno, želim srećan Dan slobode medija i da svaki sljedeći bude srećniji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com