ŽIVOT POSLIJE KORONE: Od ponedjeljka POPUŠTANJE mjera, OVO će biti naša realnost, ali na koliko dugo? - Volim Podgoricu

ŽIVOT POSLIJE KORONE: Od ponedjeljka POPUŠTANJE mjera, OVO će biti naša realnost, ali na koliko dugo?

“Dobar dan, doktore”

“Ma kakav doktor, ja sam frizer!”

Ovaj dijalog, ispod fotografije osobe u zaštitnom odijelu, sa maskom, kao šala kruži društvenim mrežama, ali, iako je karikiranje aktuelne situacije, nije daleko od realnosti.

Popuštanje mjera protiv korona virusa počelo je širom Evrope i regiona, a mnogi se pitaju – kako će nam život od sada izgledati?

U Crnoj Gori od ponedjeljka će biti omogućen rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija.

Biće omogućen rad gradskog taksi prevoza, lokalnog javnog gradskog prevoza u jedinicama lokalne samouprave u kojima Institut za javno zdravlje nije registrovao slučajeve zaraze koronavirusom, kao i odlazak građana u kuće/vikendice i na porodična poljoprivredna gazdinstva

Obavezno je nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru, a može i marama kojom će se prekriti nos i usta. Iako su stručnjaci već u nekoliko navrata ponavljali da upotreba maski od strane zdravih osoba ne pruža naročitu zaštitu, ali i da marama “i nije neka zaštita”.

BRAJOVIĆ UPOZORILA: Upotreba maski od strane zdravih osoba ne pruža naročitu zaštitu

“Svjetska zdravstvena organizacija je ostala pri stavu, a na osnovu dosadašnjih dokaza, da upotreba maski od strane zdravih osoba ne pruža naročitu zaštitu, već je neophodno sprovoditi i sve druge mjere prevencije”, kazala je Mina Brajović, direktorica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori nakon što je donesena mjera da svi maske nose u zatvorenim prostorima.

A da šala s početka nije besmislena, govore i pravila koja ćemo morati da poštujemo kada idemo kod frizera, kozmetičara, u teretanu…

Prilikom ulaska u frizerski ili kozmetički salon moraćete prvo dezinfikovati ruke, a morate imati i masku. Saloni moraju biti dezinfikovani poslije svake mušterije, a frizer i kozmetičar će, pored maske morati nositi i vizir, ukoliko mušterija nema masku, recimo kada briju klijenta.

U pravilima koja su saopštena iz Nacionalnog koordinacionog tijela ne piše kako se upogrebljavaju peškiri i ogrtači za šišanje, da li moraju biti jednokratni. Zna se, za sada da jedna mušterija može biti na 10m2, ili da između mušterija mora postojati zaštitna pregrada.

Nije dozvoljen dolazak u društvu, niti čekanje unutar prostora, odnosno ukoliko mušterija dođe ranije, moraće čekati napolju.

KOD FRIZERA KAO U OPERACIONU SALU: Obavezne maske, rukavice, dezinfekcija… nema druženja ni KAFENISANJA

KONAČNO ZNAMO PRAVILA: Evo kako moramo da se ponašamo kod FRIZERA, u TERETANI, TAKSIJU, PIJACI

U buticima, takođe, uz obavezne maske i pravilo da, ukoliko mušterija proba komad garederobe preko glave, on potom mora biti odložen na 72 sata prije nego ga dodirne druga mušterija.

U fitnes centrima i teretanama istovremeno može da boravi samo jedna osoba na 10m2 ili dvije uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. Dezinfekcija sprava je obavezna poslije treninga na svakoj spravi. Dakle, ako mijenjate spravu, onu na kojoj ste pretodno vježbali morate dezinfikovati.

U taksi vozilima mogu da budu najviše dvije osobe koje su smještene na zadnjem sjedištu vozila i svi u vozilu moraju imati zaštitne maske.

Vozač ima obavezu da, nakon završene vožnje, dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici – kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta, sredstvima za dezinfekciju.

U kladionicama, takođe maske i distanca, i nikako ne smijete koristiti istu olovku sa drugim kladioničarima.

OVAKO ĆE IZGLEDATI PLAŽE OVE GODINE: Dvije ležaljke na 16 m2, a evo kada bi mogli doći PRVI TURISTI

Kako se bliži ljeto, mnogi se pitaju i kako će izgledati odlazak na plažu ove godine. To je za sada teško predvidjeti, ali obzirom da ne očekujemo navalicu turista, možda i neće biti teško ispoštovati mjeru da dvije ležaljke i suncobran, budu na 16m2. Kvadratura za dvije ležaljke, takođe, važi i za peškire.

Jasnih pravila za kafiće i restorane koji se otvaraju 18. maja još uvijek nema, ali nije teško pretpostaviti kako će izgledati “dojč sa distancom”.

Imajući sve ovo u vidu, budući život vam možda izgleda kao neprestani stres od straha da negdje ne pogriješite i završite u zatvoru ili, u boljem slučaju, sa krivičnom prijavom.

Ipak, popuštanje mjera mnogi dočekuju radujući se djelimičnoj “slobodi” koja nam je dopuštena jer smo gotovo dva mjeseca odgovorno poštovali stroga pravila izolacije.

Na sledeće pitanje ama baš niko nema odgovor: Do kada će sve ovo trajati?

V.R.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com