NAKON UBLAŽAVANJA MJERA U BIH: Za samo deset dana 7 poginulih u saobraćaju

Za samo 10 dana otkako su ublažene mjere zabrane kretanja zbog korana virusa na putevima u Bosni i Hercegovini smrtno je stradalo sedam osoba!

I dok su policijske agencije u BiH, dajući podatke za mart ove godine, isticale kako je korona smanjila broj udesa, krajem aprila i početkom maja desile su se stravične nesreće s najtežim posljedicama, prenosi Avaz.ba.

Stravični sudari

Vozač “dačije logan2 Ž. M. (56) iz Bijeljine smrtno je stradao 4. aprila na gradskoj zaobilaznici kada se sudario s kombijem.

Azem Mašić iz Osmača kod Srebrenice 3. maja poginuo je u prevrtanju svog traktora. Prijedorčanin M. K. poginuo je 2. maja prilikom sletanja Škode s puta u mjestu Raljaš.

Vozač Golfa B. I. (51) iz Žepča smrtno je stradao 30. aprila u sudaru s  Audijem u mjestu Liješnica kod Maglaja.

Stravična nesreća dogodila se 30. aprila u mjestu Piljagići kod Banjaluke. Tada su poginuli vozač Opel Astre Vinko Piljagić (56)  i njegov saputnik Zoran Malinić (58), koji su se sudarili s BMW-om.

Mrtvo telo, leš, ubistvo, samoubistvo, saobraćajna nesreća, auto, put, udes, sudar

Foto ilustracija: Shutterstock

Suvozač na motociklu Slaviša Nikolić (35) iz Doboja poginuo je 25. aprila u Maloj Brijesnici, dok je  vozač Dalibor Danilović teže povrijeđen.

Sarajevski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević smatra da se u većini slučajeva radi o brzoj vožnji.

Preticanje i alkohol

– Nema više zaštićenog saobraćaja, kretanja u kolonama i onda imate takvu situaciju, a s druge strane policija je zauzeta kontrolama korone i usmjereni su u nekom drugom pravcu. U pitanju je brzina, nepropisno preticanje, nesposobnost za vožnju, čak bude i veliki procent alkohola. Čim država popusti i  zaokupi se nekim drugim stvarima, dolazi do katastrofalnih posljedica. Neodgovorni vozači najviše nanesu štete sebi, svojim putnicima, ali i drugim učesnicima u saobraćaju – upozorava vještak Kovačević.

Najopasnije okruženje

– Istakao bih da se kod nas inače ne radi dovoljno sa stanovništvom kada je u pitanju saobraćaj. Ponoviću po ko zna koji put da je saobraćajno okruženje jedno  od najopasnijih, jer oko 36 posto svih traumatskih smrti u svijetu otpada na pogibiju u drumskom saobraćaju – kaže Ševal Kovačević.

Statistika u martu

Tokom marta 2020. na području BiH došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nesreća. U Federaciji BiH dogodile su se 1.374 nesreće, što je smanjenje za 434 ili 24 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

U periodu od 16. marta do 6. aprila na području Republike Srpske evidentirano je 298 saobraćajnih nesreća. U istom periodu prošle godine evidentirane su 544 nesreće, što je smanjenje za 45,2 posto.

Avaz

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close